Проф. Витанов прогнозира препълнени болници до 10 дни

Математикът на БАН проф. Николай Витанов прогнозира, че до 10 дни болниците в страната ще бъдат препълнени. „Втори ден репродуктивното число на вируса е над 1,3 и 10 души заразяват почти 14“, обясни проф. Николай Витанов.

При 9000 пациенти на ден ще трябва да се пристъпи към пълен локдаун и с тези темпове те ще бъдат достигнати до 10 дни, предупреди в ефира на Нова телевизия Витанов и добави, че тогава болниците ще бъдат пълни.

Според д-р Любомира Николаева Гломб пък антителата са различни видове, а тестовете не дават достатъчно данни дали с тях се изгражда протективен имунитет при коронавируса. Това тя обясни по повод темата защо сертификати за антитела не могат да се признават. Колеги цитират учебници от 1981 г. за антителата, а медицината се е развила от тогава до сега, добави още Любомира НиколаеваГломб.

По-рано също в студиото на Нова телевизия председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов заяви, че струпването по опашки за сертификати ще доведе до нов епидемиологичен взрив

„Ние също работим на първа линия и основната тежест, всички болни, идват при нас. Освен COVID има и други болести”, заяви д-р Георги Миндов.

Относно мерките, медикът даде пример с Великобритания, където колегите му се готвят за стачка. Причината за тяхното недоволство е решението на правителството да бъдат преглеждани присъствено всички. Досега личните лекари на Острова не са извършвали прегледите в кабинетите си. Д-р Миндов подчерта, че в България това обаче е практика и общопрактикуващите лекари преглеждат и COVID болните, вместо те да са преглеждани в COVID зоните, които според него не работели както трябва.

„Аз не одобрявам това, което се случи. Но в цяла Европа има сертификати. Какво се случи тук? Кратките срокове и това, че хора, които не са ваксинираха, „се юрнаха” по опашки или за сертификати или за да се ваксинират. Това ще вдигне процента на заболелите, ще доведе до епидемиологичен взрив. Създаде се една паника в държавата, хората не могат да отидат на работа”, коментира лекарят.

Той алармира за срив в Националната здравна информационна система, което е довело до затруднения в работата на медиците. За срок от близо 24 часа д-р Миндов и колегите му не са можели да въвеждат нито рецепти за хронично болни, нито броя на ваксинираните от тях.

„Вчера съм ваксинирал 12 души, но нямах възможността да изтегля референтен номер и да дам т.н. междинен сертификат, който се дава след поставяне на първа доза. Много голямо затруднение ни създаде това. Хората бяха връщани, а това са хора с хронични заболявания с животоподдържащи лекарства. Силно се надявам това да не продължи и днес”, сподели д-р Миндов./вестник „Марица“/

Свързани статии