Проф. Витанов: Не очаквам апокалипсис нито през тази, нито през следващата седмица

Математикът на бившия НОЩ проф. Николай Витанов направи ежедневния си анализ на обстановката с коронавируса в страната.

По думите му се очаква да се кандидатира нова област да е на ниво 4 и това е София-град. Това вече не е на добре, написа той във Фейсбук.

Ето целия му пост във Фейсбук:

„Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 06 октомври 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Развитието е според очакванията. А какви са ни очакванията – да припомним. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната. За смъртността, както знаете, очакванията ми са такива, че не смея да пиша нищо за нея през октомври. Просто числа за информация: починали в края на септември – 20882 починали до днес – 21320 починали за октомври 438 (за 5 дни) Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.

Следват картите за днес. Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Габрово и Перник са ясни. Монтана и Сливен са кандидати за ниво 4. До края на седмицата и още области ще се кандидатират. Неприятното е, че се очаква да се кандидатира една област, дето никак не ми се ще да е на ниво 4. Кърджали се очаква да излезе от зелената зона и да отиде на ниво 2 – в жълтата. Това развитие не е изненада при надигаща се вълна. Но, както съм им обещал, до края на седмицата там обстановката ще е относително спокойна. Както и из Родопа планина.

Картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост потвърждава горните изводи. Там Кърджали си стои в оранжевата зона, а четирите области, в които ситуацията се очаква да е най-лоша са Габрово, Перник, Сливен и Монтана. Който живее там, да внимава (ако желае). На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Очаква се обаче да нагазят в зоната на дифузно разпространение на заразата. Тоест, очаква се висока заболевоемост в тези 2 области в следващите 2 седмици. Затова, софиянци и пловдивчани, пазете си здравето (ако желаете, ако не желаете, правете каквото искате и ви пожелавам да не изтегляте късата клечка).

Базовото репродуктивно число днес е 1.145. Ядва се, обхватът на заразата се разширява, но бавно. Добре, че имаше първичен пик, та броят на излекуваните, оздравелите или кой както ги нарича, е голям, та здравната система се натоварва постепенно. Едно разсъждение, затова защо няма да има апокалипсис на 15-ти октомври. До 15-ти октомври има 10 дни. Знаете, че за апокалипсис трябва 2 седмици базовото репродуктивно число да е над 1.3. Виждате, че това няма как да стане до 15-ти октомври, нещо повече – първичният пик и оздравяващите (които се заразиха по време на първичния пик) не позволяват на базовото репродуктивно число да се вдигне до 1.3 . Така, че, не очаквам апокалипсис нито през тази, нито през следващата седмица. Постепенно влошаване на ситуацията – да, апокалипсис – не. Но нека да се разберем за нещо. Хейтъряги, вие сте по дългосрочните прогнози и по прогнозите с числа. Давайте де, защо трябва аз да се намесвам и да успокоявам обстановката.

Отговорът на този въпрос се дава от следния анекдот. Защо костенурката снася яйца. Отговор – защото може. Защо Витанов успокоява обстановката. Отговор – защото може да прави и добри дългосрочни прогнози. А хейтърите могат ли? Теорема на Витанов – хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат. Следствие – когато Витанов спре да казва дългосрочни прогнози и прогнози с числа, настъпва липса на ориентация и апокалипсиси и невероятни числа почват да летят из публичното пространство. Тъй, че: тотален локдаун (локдаун за цялата страна) на 15-ти октомври не се очаква. Има влошаване, вие го виждате, но то си е в рамките на развитието на вторичния пик на вълната. Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля“./Новините БГ

Свързани статии