Проблеми с машините за гласуване на места в страната

В 5 секции в страната Централната избирателна комисия /ЦИК/ е решила още вчера да се премине към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова, предаде БТА.

Петте секции са в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково.

Преди малко Централната избирателна комисия /ЦИК/ е решила да спре машинното гласуване в още 44 секции, в които ще се премине към хартиен вот. Те са в различни изборни райони в страната. Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.
В момента се изпраща информацията на районните избирателни комисии, за да бъдат информирани секционните избирателни комисии, и да преминат към гласуване с хартиени бюлетини.

Преди това ЦИК спря машинното гласуване в още 12 секции в страната.

Матева уточни, че най-честите дефекти при машините са, че машината за гласуване е спряла, не отпечатва разписките, не работи печатащото устройство или картите не сработват. Всички тези проблеми не могат да бъдат оправени от техниците. Затова ЦИК е решила да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

В страната се гласува с 10 516 устройства, посочи зам.-председателят и говорител на ЦИК. Матева отбеляза, че спирането в 56 секции на машините за гласуване, е пренебрежимо малък процент.

С около един час по-късно е започнал изборният ден в една от секциите в Доспат заради спиране на тока, съобщиха от РИК-Смолян. Закъснението е в резултат на проблем около стартиране на машината за гласуване след прекъсването на електричеството. След включване на машината, нормалното гласуване в секцията е започнало. Изборният ден е открит във всичките 279 секции в област Смолян, според данни на РИК.

За момента 8 машини за гласуване не работят, предстои Централната избирателна комисия /ЦИК/ да реши как да продължи гласуването в тези секции. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов за БТА. По думите му това е в рамките на очакваното, защото и предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем.

„В общи линии машините проработиха, но има локални проблеми“, коментира Томов. Говорителят на ЦИК все още няма информация какви точно са дефектите с машините за гласуване. Затова предстои решение на ЦИК. Той добави, че Комисията се събира в 9.30 часа, ако се наложи, може и по-рано, за да реши как ще продължи гласуването на тези места.

Томов посочи, че местата, на които има технически проблеми с машинното гласуване, са: РИК 25 – в три секции, във Варна – в 2 секции, в Бургас – в 2 секции, както и в 26-ти РИК.

Изборният ден във Варненска област започна нормално, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в крайморския град Велин Жеков. Отворени са всички 652 секции на територията на избирателния район. В три от тях, които се намират в областния център, има проблем с машините и те не могат да се използват, и с разрешение от ЦИК се преминава на гласуване с хартиена бюлетина, обясни Жеков. В други три секции също е имало проблеми с машините за гласуване, но те са отстранени.

Проблем с машините в Русе, за това сигнализираха зрители на NOVA. Част от устройствата не са били включени навреме.

Около 7.15 часа стана ясно, че 1/4 от 337-те секционни избирателни комисии в града не бяха се обадили, за да потвърдят началото на изборния ден. Стана ясно, че на местата, където са подавани сигнали, че машините не могат да стартират, техниците се отзовават в рамките на 20 минути. Там машините вече работят.

Изборният ден в Пловдив започна с гаф с машинното гласуване.

Устройството в една от избирателните секции е блокирало. Над 20 души чакат пред секцията, за да бъде отстранен проблема.

Започна гласуването за парламентарните избори в Турция. В Бурса обаче не опашките са проблема, а машините.

Екипът на NOVA провери една от трите секции с по 2 машини за гласуване.

Едната машина се счупи след първия гласоподавател. След това и другата машина се развали.

Техническо лице от училището, където се намира секцията, успя да отстрани проблема във втората машина. Първата обаче все още е неизправна.

Правилата предвиждат, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.

Има общо 33 избирателни секции – в 12 от тях има машини, а в 3 те са две./Вести БГ

Свързани статии