Президентът връчи мандата на „Има такъв народ“, веднага го върнаха

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на номинираната за министър-председател Антоанета Стефанова от „Има такъв народ“. От партията на Слави Трифонов върнаха мандата веднага, както бяха обявили по-рано.

„Уважаема г-жо Стефанова, в изпълнение на член 99 ал. 2 от Конституцията на Република България Ви възлагам мандат за съставяне на правителство“, обърна се държавният глава към кандидатът за министър-председател на „Има такъв народ“..

„Г-н президент, ние от партия „Има такъв народ“ ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиции с партии на статуквото и спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции затова връщаме мандата за съставяне на правителство“, заяви Стефанова.

След като от коалицията ГЕРБ-СДС не успяха да намерят подкрепа за предложения от тях кабинет, а от „Има такъв народ“ се отказаха да излъчват правителство, съгласно Конституцията президентът Радев ще възложи на някоя следваща парламентарна група в 45-ото Народно събрание да посочи кандидат за премиер, като не е задължително това да е третата по големина.

Ако не се постигне съгласие за правителство, президентът назначава служебен кабинет, разпуска парламента и насрочва нови избори./Dariknews.bg

Свързани статии