ПО ПЕРА: 51,8 млн. лв за надниците в секциите, охраната на вота – 19 млн. лв

51, 8 млн. лева ще отидат за изплащане на надниците в РИК и секциите за вота 2 в 1 на 14 ноември. Това показва разбивката по пера на план-сметката за изборите. По-рано през деня от МС съобщиха, че са приели общата сума, като към момента вотът ще струва на хазната общо 123, 8 млн. лв. Справката, с която „Монитор“ разполага, показва, че по-голяма част тези средства са за първи тур – малко над 84 млн. лева, като балотажът ще глътне малко под 40 млн. лева.

Така най-много от парите отиват за МС – над 72,7 млн. лева, тъй като именно държавата чрез областните управители плаща за членовете на изборните комисии по места, а чрез общинските администрации осигурява всичко нужно като консумативи за изборния ден. Именно 51, 8 млн лева от тях са за надниците на РИК и СИК.

За ЦИК за заделени общо 18, 2 млн. лева – 15 млн. лева за първи тур и 2,6 млн. лева за балотажа. От тях 500 000 лева ще отидат за обучения на комисиите, други 500 000 за възнаграджения на сътрудници и технически експерти, които ще са нужни. Останалите около 14 млн. лева са за подсигуряването на машинното гласуване – софтуер, логистика на устройствата, отпечатването на хартиените бюлетини, обработката на данните от вота, както и разяснителната кампания. 2,2 млн. лева пък са заложени за медийни пакети.

За охраната на вота МВР ще вземе общо 19 млн. лева за двата тура – по 9,5 млн. лева за всеки от тях.

На свой ред външно министерство, което има роля за организирането на вота в чужбина и за транспортирането на машините и изборните книжа зад граница, ще вземе точно 10 млн.лева.

За ГРАО към регионалното министерство, което има задача при сформирането на списъците и при проверка на подписките за подкрепа на дадена партия или коалиции, са предвидени 1,6 млн. лева. От предишната кампания именно чрез сайта на ГРАО може да се подаде и електронно заявление за гласуване по настоящ адрес, без да се ходи до дадената община. След това по служебен път избирателят се заличава в списъка по постоянен адрес и вписва в този по настоящ.

МОН също взима пари за вота, които отиват за школата, където по традиция се намират по-голяма част от секциите. Тази година за тях има повече пари – общо 60 000 за двата тура – по 30 000 за всеки от тях. Досега за тях се заделяха между 15 и 20 000 лева. Самите школа имат роля за подготовката на помещенията за вота – предимно класни стаи.

94 000 лева получава правосъдното министерство, 137 000 отиват за икономиката. БНР, БНТ и БТА съответно получават по 670 000 лева, 950 000 лева и 170 000 лева. СЕМ, която следи за нарушения по време на кампанията в медиите пък ще получи 80 бона./Вестник Монитор

Свързани статии