Пием 10 пъти повече антибиотици при COVID-19

Лечението на COVID-19 с антибиотик у нас се прилага 10 пъти повече от нужното. Това стана ясно от думите на Иван Иванов, който е ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ към Националния център по заразни и паразитни болести при старта на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19.

Той обясни, че по принцип само 7% от COVID болните имат нужда от лечение с антибиотик, но реално у нас 70-80 на сто от заразените са приемали при лечението си поне един антибиотик. Така излиза, че при около 2/3 от заразените с коронавирус у нас, антибиотикът е бил изписван без това да е необходимо, като при 34% от болните дори се е наложило приема на повече от един такъв медикамент.

Доц. Иванов посочи, че според проучване на СЗО у нас твърде често се пият антибиотици профилактично и за предотвратяване на COVID -19. В тази връзка обясни, че антибиотиците не лекуват и не могат да се използват за профилактика срещу вируси, включително срещу COVID -19, защото тежкоболните страдат от вирусна пневмония, а не от бактериална. По думите му само в 7% от случаите на тежко боледуващи от коронавируса има насложена върху вирусната и бактериална инфекция. Единствено тогава се прилагат антибиотици, и то в болница, подчерта доц. Иванов и призова хората да не прибягват до самочеление с антибиотик. Приемането му трябва да бъде предписано от лекар и не трябва да се допуска продажбата им в аптеката без рецепта, което сега се случва, макар и нерегламентирано. Проблем е и че българските общопрактикуващи лекари като презастраховане изписват антимикробно лечение превантивно, което е много грешно. Според него трябва този процес да бъде по-добре регулиран и посочи, че би било добре антбиотиците да се изписват само чрез електронна рецепта.

Така ще има проследимост и самите лични лекари ще се замислят колко антибиотика изписват като цяло и дали е имало нужда, каза ръководителят на лабораторията към НЦЗПБ. Това, че не може да се използват антибиотиците за профилактика на COVID-19, заяви и доц. Михаил Околийски – експерт от офиса на Световната здравна организация в България. Той увери,че единственото средство, което предпазва от заразяване и от тежко боледуване са ваксините. „България не трябва да остава остров на глупостта с най-ниското ваксинално покритие“, бе категоричен доц. Михаил Околийски и призова лекарите да бъдат по-отговорни при изписването им.

Според доц. Иванов е грешно в COVID зоните изписването на антибиотиците за средно тежките случаи на заболяването. Той разясни, че в началото на пандемията са се публикували грешни данни, в които се твърдеше, че азитромицина, който е антибиотик от групата на макролидите, има някакво антивирусно действие върху коронавируса. 2-3 месеца след това излязоха множество данни, които опровергаха, че този антибиотик няма абсолютно никаква стойност при терапията на COVID-19. Дори в комбинация с хидроксихлорохин, който също често се използва за коронавируса, може да увеличи честотата на сърдечни смущения, предупреди ученият. Той посочи, че правилният подход, както е в развитите държави е, да се прилага предимно симптоматично лечение, тъй като все още няма утвърдено лечение на коронавирусната инфекция.

Друг притеснителен факт е, че България е единствената държава в ЕС, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година, сочи проучване на СЗО сред 27 евространи. Според него се наблюдава тенденция за намаляване на общата консумация на антибиотици средно с 18%, а у нас има ръст с 30%, като специално използването на азитромицин от групата на макролидите, които се използват често за лечение на коронавирус, има 100% ръст. В тази връзка доц. Иванов поясни, че това е антибиотик, който се понася добре от децата и досега се ползваше основно за бактериални инфекции в детска възраст. Ненужното лечение на COVID-19 с азитромицин всъщност заплашва здравето на нашите деца днес и в бъдеще.

Коронавирусната пандемия предизвика през 2020 г. свръхупотреба на антибиотици, което увеличи неимоверно резистентността на бактериите към антибиотично лечение. Това на практика води до невъзможност да се лекуват с антибиотици дори банални инфекции. По думите на доц. Михаил Околийски антимикробната резистентност е една от 10-те големи заплахи за човечеството. Представителя на СЗО у нас изрази недоумението си, че вече трета година в България не се приема разработената от експертите Национална програма за антимикробна резистентност и в хуманната, и във ветеринарната медицина. Доц. Околийски обясни, че ще се опитат да убедят следващото правителството да приеме Национална програма за антимикробна резистентноста. /Вестник Монитор

Свързани статии