От пост до празничен пир: Как да избегнем грешките в храненето по Коледа

Малко повече от месец остава до един от най-чаканите християнски празници – Коледа. Християнската религия повелява спазването на 40–дневен пост от 15 ноември до 24 декември, а веднага след него, навръх Коледа, обичайно масата е отрупана с богати месни ястия и деликатеси, висококалорични десерти и напитки.

И в двата случая експертите предупреждават, че можем да изпаднем в крайности, които крият риск от спад на имунната ни защита, от една страна, и претоварване на храносмилателния тракт и метаболизма, от друга.

Грешките по време не пост и как да ги избегнем

Рождественският или по-познат като коледен пост е 40-дневен хранителен режим между 15 ноември и 24 декември. Прекрасна възможност да спазим християнската традиция и да пречистим и разтоварим организма си от натрупаните вредни вещества. Ползите от този начин на хранене са много, но продължителният период на хранене с еднообразни храни от растителен произход крие рискове за появата на дефицити на есенциални нутриенти за организма, особено важни за поддържане на здрава имунна система в зимния период.

В период на пост се изключват всички четири животински групи храни – мляко и млечни, месо, риба и яйца, следователно е необходимо да се направи сходен растителен модел на хранене, който да удовлетвори всички нужди на организма от белтъчини, мазнини и въглехидрати.
В периода на 40-дневния коледен пост организмът на човека се оказва в риск от хранителни дефицити на някои жизненоважни нутриенти като пълноценни белтъчини и микронутриенти – калций, желязо, витамин D, витамин В12, поради недостатъчната им наличност и биоусвояемост в растителните храни. Затова са необходими препоръки за оптимизиране на хранителния внос на подходящи растителни източници и съчетания помежду им“, споделя за vesti.bg проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика с повече от 26-годишен опит.

Как да компенсираме недостига на белтъчини
На първо място е налице предпоставка за риск от недостиг на пълноценни белтъчини, тъй като по време на поста са изключени всички храни от животински произход. В глутена – белтъка на пшеницата, който е най-достъпната и предпочитана храна в период на постене, дефицитна е аминокиселината лизин, а в белтъка на бобовите храни – есенциалната аминокиселина метионин. Поради тази причина е важно, когато консумираме бобови храни, да ги съчетаваме със зърнени култури в един прием. Така например, към ястия с фасул ще добавяме хляб, към леща – просо, към ориза – грах и така доближаваме най-близо приема на растителни белтъци по състав до този от животинските храни.

Как да компенсираме недостига на калций
„Ясно е, че при липса на основните източници на калций – мляко и млечни продукти, трябва да се потърсят други източници“, пояснява проф. Байкова и посочва кои са те – зърнените и бобовите храни, зеленолистните зеленчуци, кръстоцветни – зеле, броколи, карфиол, кореноплодни като моркови, ряпа и цвекло, сусам, всякакви пълнозърнести храни, просо, булгур.

Как да си набавим желязо
В този период обичайният прием на желязо от месо, риба и яйчен жълтък може да се набавим от растителни пълнозърнести храни като елда, леща, ориз, жито, зеленолистни като спанак и коприва, а в комбинация с витамин C от зеленчуци и плодове увеличаваме неговата усвояемост от организма.

Как да си набавим витaмин D
„Малкото видове храни, съдържащи витaмин D, също липсват по време на коледния пост. Такива са рибите, рибните масла, черният дроб, яйчен жълтък, някои видове млечни продукти. За съжаление и слънцегреенето в този период е оскъдно. Все пак при слънчево време можем да открием лицето, шията и ръцете за 15-20 минути в централната част на деня и без слънцезащитна козметика, за да осигурим дневна доза витамин D“, казва още проф. Байкова.

Риба и безгръбначни животни
Въпреки че по време на поста не се допуска консумацията на риба, християнската култура повелява, че на 6 декември – Никулден, тя е основният продукт на българската трапеза. В нейния състав се съдържат всички рисково-дефицитни за периода на 40-дневен пост пълноценни белтъци, витамин D, витамин В12, калций и желязо. Така след 21 дни на изцяло растителен хранителен режим, тялото ще се презареди с есенциални вещества, които до голяма степен ще липсват до края на поста.
Може би не знаете, но Православната църква допуска консумацията на безгръбначни животни като охлюви, миди, октоподи и др., които също се приемат за постни храни и в същото време са важен източник на витамин B12. Този изключително важен витамин може да бъде набавен само от храни от животински произход. Ако в дълъг период преди поста не сте консумирали животински храни, е възможно организмът ви да няма достатъчен запас от B12, затова разнообразяването на режима с нетрадиционните за българската кухня морски дарове може да донесе ползи за повишаване на неговите нива в организма.

Плавен преход към Коледната и Новогодишната нощ

„Едно от най-сериозните натоварвания на обмяната в организма настъпва именно по време на няколкодневния празничен период. Налице е висока степен на риск от пренатоварване на храносмилателната система и метаболизма“, предупреждава проф. Байкова. Тя препоръчва различните ястия и кулинарни изделия да се консумират в различни хранителни приеми.

Например на сутрешна закуска – баница със сирене и яйца с кафе или чай. Лека закуска преди обяд от коледни сладки с чаша цитронада или плод.

На обяд печено месо със зеленчукова салата, а следобед малка порция коледен сладкиш с цитронада. Празничната вечеря може да е ястие от риба с щедра порция зеленчукова салата.

„Препоръчително е в един хранителен прием да не се комбинират много и различни по вид храни, тъй като натоварваме организма, който секретира специална ензимна система за всяка хранителна съставка. Това затруднява работата на храносмилателните жлези и повишава риска от възникване на възпалителни проблеми“, съветва още проф. Байкова.

Не на последно място следва да се ограничи и консумацията на алкохол, тъй като комбинацията на различни видове алкохолни напитки във високи количества води до рискове за черния дроб и централната нервна система. /VESTI

Свързани статии