Още 4 области извън червената COVID зона, нов спад в Пловдив

Още 4 области излязоха от червената КОВИД зона, показва традиционният анализ, представен отново първо в „Марица“. Става въпрос за заболяемост под 120 души на 100 хиляди население, изчислени на двуседмична база.

Така след Кърджали, Габрово и Разград в оранжево вече са Пазарджик, Благоевград, Смолян и Търговище. Нищо чудно след седмица да имаме и първа област в жълта зона под 60 души, като фаворит в това отношение е Разград.

Видим спад бележи отново Пловдивска област – от 161 преди седмица до 138 днес. С това темпо регионът също може да излезе от червеното при следващия седмичен анализ.

Иначе общата заболяемост се задържа под 200 на 100 000 население, като има минимален спад. Това обаче е максимално добра новина, тъй като говори за спазване на дисциплина по време на празниците, където експертите имаха сериозни притеснения.

Най-видимата промяна е в броя направени тестове. Те скачат двойно – от 400 до средно 800. Причината е елементарна – включването на антигенните в официалните изследвания.

Същото важи и за положителността на тестовете, което е добра новина. Миналата седмица тя беше около 17 процента, а днес е леко под 10.

Смъртността бележи задържане към минимален спад с малко под 15 души на 100 000 население. Същото важи и процентът на летален изход спрямо всички случаи на КОВИД с известен край. Той е малко под 4 процента./Вестник Марица

Свързани статии