Очакваме 4,5 милиона ваксини от AstraZeneca

Очаква се да пристигнат в България 4,5 милиона от ваксините на „Астра Зенека“, които ще стигнат за ваксинирането на 2,5 милиона български граждани.

Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов при посещението му заедно с министър-председателя Бойко Борисов в болницата в Гоце Делчев, което бе предавано в профила на премиера във Facebook.

„Първата доставка е 500 000 дози“, посочи Ангелов.

„Около 310 млн. лева са дадени само за ваксини, добави премиерът Борисов. Отделно са дадени пари и за докторите на първа линия, за сестрите, за личните лекари, за лекарства, за дезинфектанти“.

„Сигурно милиард минахме в тази пандемия“, допълни той.

Министър-председателят изтъкна, че масовото ваксиниране в България ще бъде доброволно и безплатно.

„Правителството ще проучи възможността за разширение на болницата в Гоце Делчев“, заяви премиерът Борисов. „Освен това ще се отделят и 1,5 млн. лева за закупуването на допълнителна апаратура за лечебното заведение“.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни, че в община Гоце Делчев има много хубава програма, която е насочена към лекари – специализанти, които да работят в лечебното заведение в града.

По време на посещението на премиера Борисов в Банско той информира, че днес в града пристигат 2000 антигенни теста, които ще са в помощ на бизнеса и на гостите на курорта.

„С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 15 милиона за осигуряване на антигенни тестове за цялата държава. Навсякъде, където има нужда, чрез системата на РЗИ, те се доставят“, посочи Костадин Ангелов.

„Разполагаме с необходимия ресурс, защото приходните агенции работят много добре и така реализираме всички тези огромни плащания. 15 милиона бяха осигурени за тестове, но и 15 милиона лева за дезинфектанти, 30 милиона – за „Ремдесивир“, с който медиците лекуват българските пациенти с COVID-19″, изтъкна министър-председателят Борисов.

Премиерът е убеден, че след като Европейската агенция по лекарствата одобри втора ваксина срещу COVID-19, в България ще бъде организирана успешна кампания по имунизацията.

„Вярвам в лекарите и медицинските сестри, мисля, че ще се представим добре“, добави още Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър проф. Костадин Ангелов бяха на инспекция в Банско.

Кметът на града им показа изграждането на нова отсечка, която ще излиза директно на паркинга на лифта към ски зоната.

„Ще облекчим движението. Имаме още проекти“, докладва кметът.

Борисов отчете, че по различни програми за последните 2 години в региона са влезли около 20 милиона лева.

„Близо 7 млн. лв. сме отпуснали на Община Банско за ремонти на улици“, каза премиерът.

„С част от тези средства наскоро бе завършен околовръстният път на града. Това ще облекчи изключително много трафика и ще осигури директен достъп на туристите до кабинковия лифт“, посочи премиерът.

„Банско е целогодишна туристическа дестинация и съм много доволен от развитието на инфраструктурата в общината. Работим отлично с местната власт тук и до момента каквото е поискано от нас – сме го осигурили“, допълни той.

„Много внимателно управляваме кризата, за да може бизнесът да работи“, каза още Борисов.

„През тази пандемия, спасението на държавата в следващите 2 години, ще е в това – и най-непримиримите врагове да работят заедно“.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение в Симитли.

„Светът навлиза във всякакви кризи – и финансови, и здравни, и политически. Шансът да се запазим е единство. Не случайно на сградата на парламента пише „Съединението прави силата“. Виждате вашия регион как се развива – автомагистрала „Струма“ следите ли я“, каза още Борисов.

От своя страна кметът на Община Симитли Апостол Апостолов отбеляза, че всеки момент се очаква да започне пълната реконструкция на железния мост, който свързва кв. „Ораново“ и Симитли.

„До броени дни очакваме разрешителното за строеж. Ще се направи хубав двулентов мост. Въобще модерна европейска работа“, прибави Апостолов. Той беше категоричен, че този проект е много важен за Община Симитли.

Премиерът Бойко Борисов посети и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Симитли, където кметът Апостолов и народният представител Стефан Апостолов му показаха новоизградените открити спортни площадки е двора на учебното заведение.

Кметът на Симитли се похвали, че в Общината има изградени 15 социални центрове, предстои изграждането на още 2.

„Няма община с такава социална политика“, отбеляза Апостолов./Вести БГ

Свързани статии