Нидерландец заживя в село със 77 жители, отваря им кръчма

С нова социална придобивка: стилен рок бар, в който освен мощен мотоциклет, маса за билярд и мишени за дартс е поставен и огромен телевизор с над 100 спортни програма са се сдобили жителите на чирпанското село Средно градище, похвали се каращият пореден мандат кметски наместник Димо Делчев.

Придобивката ще отвори вратите си с празненство на 16 октомври, собственикът й, живеещият от 9 години в България нидерландски гражданин Дингеман Ламбертус Петрус Ван Гилс е поканил всички 77 души с постоянна адресна регистрация.

Поканата важала и за 96-годишните дядо Васил и баба Тонка, които вече стягали багажа си за да карат зимата при близки в Стара Загора и Пловдив.

За откриването кръчмата, която ще се казва „Старата Фурна“ Ван Гилс е поканил старозагорските музиканти Борислав Стоянов – вокал, Танко Сандев – бас китара, Станко Димитров – китара, Койчо Митев – китара и Виктор Христов – барабани, чийто състав ROCKSTAGE обра овациите на летния Бирфест в Града на липите.

Нидерландецът, когото в селото свойски наричат Денес се появил преди малко повече от година, набързо купил две къщи и някогашната фурна, която се продавала от синдик и постепенно започнал да ги ремонтира.

Хората тук не знаят с какво се е занимавал преди роденият в далечния нидерландски град Розендал чужденец, чували са само че било нещо с транспорта, но това дори не ги вълнува.

Не за друго, а защото мъничкото Средно градище от години вече е станало международно средище: близо дузина от къщите са изкупени от англичани и поляци, макар след първоначалния бум част от тях да са се завърнали обратно на Острова и сега тук постоянно живеят само 4 британски семейства.По думите на кметския наместник всеки ден имало телефонни обаждания за един или друг имот, хора с възможности и желаещи чист въздух и спокойствие се интересували от цените и съседите.От няколко години допълнителна реклама донесъл фестивалът на лавандулата, покрай него дошъл и Денес.

Пред приятели той споделя: „Когато за пръв път дойдох в Средно градище, останах изумен от красивия каменен градеж на къщите. В същото време ме заболя, че те са изоставени от години, с паднали покриви и обрасли с бурени дворове. Представих си мястото оживено, пълно с туристи и млади хора, и реших да вложа средства и усилия в неговото възстановяване.“. На този етап 57-годишният чужденец не бърза с прогнозите си за туристически бум, но смята че най-важна е първата крачка, която вече е направил./Вестник Монитор

Свързани статии