Нарушителите на здравните мерки отиват директно на прокурор

Здравното министерство спешава РЗИ, МВР, Агенцията по храните и общинските администрации да засилят контрола за нарушители на противоепидемичните мерки. Става въпрос най-вече за заведенията, които бойкотират въведения вечер час от 23 часа и нощните барове, които през уикенда протестно приемат клиенти и в малките часове на нощта. „За всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на Окръжния прокурор за проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс“, призовават от министерството на Стойчо Кацаров. Въпросният член е в раздел „Престъпления против народното здраве“ и гласи:

„Който наруши наредба правила или мерки, издадена против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.” Алинея 2 пък казва: „Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева“.

Според съобщението на здравното министерство, правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица, а след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства. Всяко от засегнатите физически и юридически лица, може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение.

Липсата на адекватни обезщетения за ограничения капацитет и работно време всъщност е основното, за което собственици на ресторанти и барове правят ежедневни протести в страната. /Вестник Марица

Свързани статии