На първо четене: Правната комисия прие промените, с които се закрива спецправосъдието

Парламентарната правна комисия прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализирания съд и прокуратура, предаде БНР.

Янаки Стоилов предлага закриване на спецсъда и спецпрокуратурата

В заседанието не участваха представители на ГЕРБ, а кворумът беше осигурен благодарение на депутати-членове на комисията от ДПС. В подкрепа на промените в Закона за съдебната власт гласуваха представителите на БСП, „Има такъв народ“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и „Демократична България“.

Председателят на Народното събрание Ива Митева не изключи законът да бъде гласуван на първо четене в пленарната зала в сряда, когато обаче ще бъде последното пленарно заседание на настоящия парламент.

„БСП за България“ подкрепя закриването и реорганизирането“, заяви депутатът Филип Попов.

„Потвърждавам намерението за закриване. Много внимателно сме се запознали с критиките. Може би ще бъде символично решение. Надявам се в следващото НС да вземем решение в обществен интерес. Днес трябва да вземем символно решение дали да съществува, или да се реорганизира. В полза на обществото, да не се счита за бухалка“, заяви Радостин Василев от „Има такъв народ“, цитиран от NOVA.

„Нашата готовност, ако беше се стигнало до гласуване в пленарна зала, е промяна не само в начина, но и в статута на главния прокурор след чата с пиара на Борисов“, заяви Атанас Славов от „Демократична България“.

„Между първо и второ четене бих обърнала внимание на няколко важни момента. Спецсъдът, за разлика от спецпрокуратурата, е самостоятелно юридическо лице. То не се закрива внезапно. Има срок на ликвидация, материални активи. Не може да стане за 3 дни“, заяви съдия Мариета Райков.

„Стана ядно, че реформа е необходима. Със задоволство отбелязвам, че се чуха всички мнения. Никой не каза и не поддържа мнение, че дела трябва да се прекратят. От ИТН сме последователни във всички наши действия за закриването им“, заяви Андрей Михайлов.

След това беше гласуването и промените бяха приети.

На последното заседание в правната комисия

присъства и главният прокурор Иван Гешев, и представители на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Иван Гешев: Това не е юридическа реформа, а катастрофа

Тогава обвинител номер 1 прогнозира, че закриването на специализираните съдилища и промените в Бюрото за защита ще доведат до бум на престъпността като от 90-те години.

От прокуратурата са категорични, че закриването на спецправосъдието не е необходимо и ще тласне системата в хаос.

От „Демократична България“ обаче настояват, че това е част от съдебната реформа, която трябва да бъде направена. Против изменията са и ГЕРБ и ДПС./Вести.БГ

Свързани статии