Митрополит Николай зове да се спре с омразата

Mитрополит Николай призова днес по време на молебена в църквата „Св. Марина” да се спре с експерименти, омразата и агресията. Молебенът беше отслужен по повод на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в Пловдив.

В ексклузивното си послание той напомни, че  предишният парламент не съумява да произведе легитимна власт, която беше дадена от Бога.

„Поради някакви негови съображения, а ние го наричаме божия спасителен промисъл, не допусна Народното събрание да произведе власт и вместо това властта да премине в служебното правителство. Неведоми са пътищата господни, но със здравия човешки разум ми се струва, че този път Бог сякаш е решил да позволи на българския народ да извърши върху себе си всички експерименти”, каза митрополит Николай.

И обясни: Експерименти, към които десетилетия  го тласкат всевъзможни лъжепророци. Да види нашият народ как е без правителство, да се повлияе на смяната на държавното устройство, да повери суверенната си воля на бездушните машини. Да позволи най-чистият израз на народовластието, какъвто е изборният процес, да бъде приватизиран. Да бъде изпълнено всяко налудничаво желание, независимо дали изразява по-големи групи хора или неколцина по-гласовите наши съветници. Бог позволи да се опомним, ако се опомним, посочи  глава на пловдивската митрополия.

Митрополит Николай подчерта, че църквата не позволява експерименти и затова е най-устойчивата институция в този свят, а привилата й са основани на любов, на доверието и на съборност, затова е най-атакувана.

Да се надяваме, че Бог ще ни даде разум, за да преминем през днешните неуредици и да стъпим на здравия спасителен път, на принципите,върху  които е основана нашата православна вяра и цивилизованото общество”, пожела дядо Николай и отбеляза, че според християнските ценности се уважават другите хора и се грижат за тях, независимо от политическите си пристрастия.  Според него има групи хора, които не уважават тези ценности и възприемат другите хора като инструмент за постигане на своите цели.

Митрополит Николай  благослови кандидатите за народни представители на ГЕРБ и им пожела успех. „Бъдете неуморни, България има нужда от вяра, вярата се крепи върху надеждата, а източникът на надеждата е любовта. Няма как обществото ни се развива, ако не се обичаме и не се разбираме в името на Исус Христос и родното ни отечество.  Обичайте народа, както църквата го обича”, напътства митрополит Николай.

Областният лидер на ГЕРБ и вторият в кандидат – депутатската листа Иван Тотев  сподели пред медиите, че започват кампанията със смирение  и пожела на останалите партии също да бъдат смирени. „Надявам се, че България ще излезе от хаоса, в който се намираме и да се спре чувството за несигурност, агресията и хаоса, а след 11 юли да имаме правителство”.

На молебена присъстваха  кметът Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, водачът на листата на ГЕРБ в областта Дани Каназирева./Вестник Марица

 

 

Свързани статии