Министърът на икономиката Даниела Везиева иска оставки в Държавната консолидационна компания

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви за БТА, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания /СД на ДКК/ във връзка с решение от снощи на СД на ДКК да освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор.

За краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на Министерство на икономиката в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК, посочиха вчера от ДКК.

Потърсена от БТА за коментар, министър Везиева каза, че е изненадана от действията на тримата членове на Съвета на директорите, които по думите ѝ дори не са повдигнали темата преди да вземат това решение. Дори не са свикали по надлежен ред заседание на Съвета на директорите, допълни министърът. Тя определи действията им като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и „добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели“.

Министър Везиева съобщи, че вече е предприела съответните административни действия – да поиска информация по случая от тримата членове на Съвета на директорите на БКК, да се поиска информация от Караганева, като на тази база се вземат правилните административни мерки по казуса.

Не бих казала, че към момента можем да говорим за щети заради решенията на Караганева, каза министърът в отговор на въпрос. „Първо там има подхвърлени някакви коментари по отношение на проверка на финансови контрольори, няма представен подписан акт от госпожа Караганева“, коментира министърът. Тя уточни, че законово право е да се сменят адвокати по време на процесуални действия, въпросът по думите ѝ е да не се пораждат от това допълнителни материални последици.

В отговор на друг въпрос министър Везиева каза, че времето ще покаже дали е грешка избирането на Караганева за изпълнителен директор, както и проверките, които ще бъдат предприети. „Нейната експертиза е доказана и това се вижда от автобиографията ѝ“, каза министърът и напомни, че решението Караганева да е втори изпълнителен директор е също на Съвета на директори на ДКК.

В отговор на министъра на икономиката от Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания /ДКК/ отговориха следното:
Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания /ДКК/продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитил интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК, пише в позиция на СД на ДКК.

Всяка точка от решението на СД на ДКК е подкрепена от съответните доказателства – документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи. На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения от който и да е член на съвета на директорите. Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в ПТП със служебен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева, пише в позицията.

По темата брифинг пред медиите дадоха и от ГЕРБ

ГЕРБ призова отговорните органи, включително МВР, да се самосезират във връзка със случващото се в Държавната консолидационна компания /ДКК/ и да „осветят“ проблема около освобождаването на Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор на компанията.

„Да не оставят този скандал, който тресе Министерството на икономиката /МИ/ и държавата, извън светлината на прожекторите, надяваме се министърът на икономиката Даниела Везиева да отговори в рамките на днешния ден“, коментира на брифинг Александър Иванов.

От ГЕРБ поставят три въпроса – вярно ли е твърдението на Караганева, че всичките ѝ действия са били по заповед на Кирил Петков като служебен министър и на наследничката му на поста Везиева; знаел ли е тогавашният министър на икономиката Петков, че назначавайки Караганева в ДКК, тя е едновременно служител и в Българската агенция за инвестиции. Директно към президента Румен Радев, назначил двамата служебни министри на икономиката – дали тече овладяване от частни фирми на военно-промишления /ВПК/ ни комплекс, попита Мартин Харизанов.

Важно е и логично да призовем отговорните институции да влязат в детайла и да търсят истината, добави Александър Иванов. Да подчертаем, че става дума за еднолично вземане на решения при наличието на колективен орган, отбеляза той. По думите му, изнесените данни говорят, препращат в началото, когато Кирил Петков като служебен министър на икономиката „беше много загрижен за ДКК, имаше желания за разделяне на дружеството“, в което сериозно са застъпени стратегически фирми от ВПК с огромно социално значение. Само във ВМЗ работят около 4000 души, посочи Иванов.

Констатиран е отказ на Ваня Караганева да се изплащат в срок задължения към НОИ и НАП и към доставчици, сред които е посочен ЧЕЗ, каза Любомир Талев. За пръв път, добави той, е взето решение и е дадено разрешение ВМЗ да предоставят изключителни права върху цялата си продукция на частна фирма без допитване до Съвета на директорите, без оценка на риска. Караганева еднолично, без консултация със Съвета на директорите, е подписала извънсъдебна спогодба за около 50 млн. лв. в несъответствие с текст, одобрен от Съвета на директорите, пак еднолично е взела решение за смяна на обслужващата банка на ДКК, посочи Талев.

Сред най-фрапантните нарушения, според ГЕРБ, е еднолично решение, с което Караганева е прекратила пълномощията на едно адвокатско дружество, защитавало интересите на държавата по пет търговски дела, и отново еднолично е сключила нов договор за правна помощ за вече извършена и заплатена услуга с ново дружество за над 1,120 млн. лв. Това ли е спестяването на държавни средства, „запушването“ на дупките, през които изтичат пари от държавния бюджет, попита Александър Иванов.

Кирил Петков: Открихме редица нарушения, извършени от директорите на ДКК

Кирил Петков освободи директора на ДКК

ДКК освобождава четирима членове на управителния орган на ВМЗ Сопот

ДКК: Кирил Петков няма право да уволнява директорите във ВМЗ-Сопот /VESTI
Снимка: MONITOR.bg

Свързани статии