Министър Минеков: Изчезнали са 4,5 млн. евро от Ларгото, давам сигнал в Европейската прокуратура

Нещата са потресаващи като загуби във финанси и използване на евросредства. В същото време министерството не е помръдвало по отношение на редица институти. Предполагам, заради дух на насилие, който е витаел над министерството“, каза проф. Минеков, министър на културата, на брифинг тази сутрин.

„Темите стигат за 3 дни брифинги. Ще давам на части по тази причина“, заяви професорът.

Той започна със становището на ОЛАФ за Ларгото в София.

„Има изчезнали 4,5 милиона евро. Препоръка да се търси отговорност от трима министри и един кмет. Обидно е, че трябва да връщаме пари от Европа.

Но първо ще информирам българската прокуратура, въпреки че имам съмнение. После и Европейската прокуратура.

Информирам и за проекта Квадрат 500 или БГ Лувър, който не е и квадрат“, изуми се Минеков, „И това отива в Европейската прокуратура“.

Яйлата е бутафория на крепост, каза Минеков. Там е могло да бъдат похарчени 2 милиона евро, а са похарчени 1,6 млн евро за итонг, пълен боклук. Тази имитация не привлича туристи, каза скулпторът.

„Не потискам свободата на словото, пишете, питайте какво искате. Не одобрявам насилието над журналисти“, добави министърът.

Той продължи с няколко бомби от културата за съмнителни сделки.

Докато служители и ансамбли се блъскали в стаички един на един метър, министерството отпуснало огромни офиси на Петьо Блъсков срещу цени от около 5 лева на квадратен метър в тузарския столичен квартал „Изгрев“.

Минеков призова да се проверят и чии са произведенията в хотелите на Валентин Златев в Правец и други места, намеквайки за неизгодни договори с „Лукойл“.

Той каза, че се проверяват и договори с GP груп.

„Загубата на НДК е 86,5 милиона лева до февруари. Няма да позволя приватизация на НДК! Чувам, че е имало такъв опит“, отсече Минеков.

Той попита дали НДК е партиен дом, визирайки, че там е наемът на партия ГЕРБ. Според Минеков – „срещу комичен наем“./Вестник Марица

 

 

Свързани статии