Министър Денков: Обмисляме назални тестове за учениците от 5. клас нагоре

Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването са обсъждали евентуално използване на назални тестове за учениците над 5. клас, за да се върнат и те в училище. Пробите обаче няма да се взимат навътре и децата ще могат да се изследват сами.

Преценява се алтернативата след срещата в сряда, защото има трудности с доставките на щадящите тестове. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на живо във Фейсбук.

До момента са поръчани 3 млн. теста, но в България са пристигнали 851 000. В България в момента няма достатъчно тестове. Като дойдат тестовете, е създадена организация до 24 часа се разпределят. За 1. до 4. клас има до края на следващата седмица. Средства има до Коледа за 1.-4. клас, каза акад. Денков.

Докога гимназистите ще са у дома и ще понасят тежестта на мерките?

Тежестта я понасят всички в момента. Тя идва от високата заболяемост в страната. Само преди 2-3 седмици имахме невиждана заболяемост. Благодарение на това, че бяха взети мерки, имаме бърз спад надолу. Радикалното решение за връщане в клас ще е, когато падне под 250 на 100 000 – като в Кърджали. Смолян и Търговище също вече са много близко. Дотогава начинът да са в клас са с тестване. Не мога да кажа дата, защото зависи кога фирмите ще докарат тестовете с тировете. За 24 часа ги разпледеляме и родителите ще знаят 2 дни предварително.

Между 250 и 500 има възможност за ротация.

Защо МОН и МЗ не изпълняват собствените си условия и има варинат училищата сами да купуват тестове?

През цялото време търсим баланс между коренно противоположни мнения. Идеята директори и родители да могат да купуват тестовете излезе в общественото пространство, преди да я конкретизираме. При централизираните търгове тестовете струват пъти по-евтино, отколкото в аптеките. Освен това ще се появи проблем, че някои училища и родители ще могат да осигурят тестове, други не. Социалните ни партньори също са против. Така че тази идея отпадна, изобщо не я обсъждаме вече.

Но обсъждаме в гимназиален етап да се ползват друг тип тестове – с проба от носа. Самите ученици ще могат да ги правят сами, като взимат секрет от началото, без дълбоко бъркане в носа. Това е тест, който може да се прави самостоятелно в клас. Търсим вариант, в който да върнем по-големите деца, за да се върнат и те в училище. Такава е практиката в Австрия, където малките деца също ползват такъв текст. За съжаление, родителите у нас са доста селективни по отношение на тестовете.

Осигурени ли са пари за тестовете за 2022 г.?

Трябва да се заложат в бюджета за догодина. Едно тестване струва 25 лева на месец за дете. Ако родител остане вкъщи и получава помощ, тя е 650 лв. и от чисто икономическа гледна точка това означава, че трябва да използваме този подход.

Увеличава се броят на ваксинираните деца, но е възможно да имаме други щамове. Трябва да сме готови за различни варианти. Имаме вече 45% ваксинирани учители. С тестовете за антитела ще добавим към тях и още преболедували.

Катастрофалните резултати от онлайн обучението не са ли в дисбаланс спрямо минималния брой положителни проби?

Това, което най-много ме смущава, че в този баланс винаги се забравят болните деца, които влизат в болница и губят живота си. Ниският брой положителни тестове, който виждаме сега е, защото децата бяха изолирани. Не беше така след 15 септември, когато имаше голяма съпротива срещу мерките. Така от 15 септември до 20 октомври увеличихме 5 пъти заболеваемостта и бяхме пред епидемичен взрив в училищата. Ако не сложим тестване и не осигурим безопасна среда, ще възпроизведем същата ситуация – до месец ще трябва пак да затворим и училищата, а вероятно и страната.

Защо не се сливат временно паралелки със съгласните деца?

Учителите не могат да осигурят едновременно висококачествено присъствено и онлайн обучение. Затова със социалните партньори определихме тази граница от 50% съгласни за връщане в клас. Нашата цел е присъственото обучение.

Защо тестове се осигуряват само за 1.-4. клас, а не се разпределят между всички ученици?

Имаме сериозен проблем с доставките.

Защо не се тестват учениците дома?

Не искаме да е проформа, а да е истински ефективно. Не може тестовете да се правят вкъщи и после резултатът да се носи в клас, защото отчитането е между 15 и 30 минути след вземането на пробата. Целта е резултатите да са видими за всички. Тестовете да се провеждат правилно и резултатите да са съпоставими. При тази висока заболеваемост нямаше как да осигурим наистина безопасна среда.

Честотата на тестването ще се промени ли?

Тя е медицински критерий и се определя от това колко дълго след заболяването детето започва да заразява. За Делта варианта е около 3 дни. Затова в другите страни тестването е дори 3 пъти седмично. Ние сме избрали по-щадящия вариант – два пъти.

Защо да продължава тестването, като положителните проби са нижощно малко?

Пробите са малко, защото децата бяха изолирани. Това не са пари на вятъра, защото с тези тестове веднага при положителен резултат болният се отделя и не заразява останалите.

Защо ваксинираните не ги тестват в училище? Доказано е, че те също разпростаряняват заразата?

Доказано е също, че много по-малка част го правят. Това е пресметнат риск.

Защо не тест само в понеделник?

Ако детето е било някъде с родителите през уикенда и се е заразило, в понеделник тестът няма да отчете ковид. След 3-4 дни обаче то вече ще заразява и без тест може да повали цялата паралелка.

Защо не се направи масово тестване за антитела?

Ще даде само моментната картина и след няколко дни може отново да имаме заразени. А възможността за тестване с антитела вече е дадена. Който има сертификат за антитела, може да влиза в час без тест.

Как така един второкласник е „по-смъртоносен“ от дете в ДГ?

Това решение на базата на медицински данни взима МЗ. В предучилищните групи рискът е минимален. Ако сравняваме броя карантинирани точно преди затварянето на училищата, те бяха 10 пъти по-висок процент, отколкото в детските градини. Различен е начинът, по който децата контактуват в училище и в детска градина.

Защо не се тестват учениците и за участие в извънкласни дейности?
Никоя мярка не е перфектна. Когато има извънкласни дейноси в една паралелка, няма проблем. Но когато се смесват децата, има възможност за по-широко предаване на вируса.

Имаме над 1000 болни деца седмично. Трябва да направим всичко възможно за намаляване на риска. Аз лично съм щастлив, че имаме толкова малко положителни тестове, но това е така, защото децата бяха онлайн, което е принудителна изолация. Положителният резултат от тестването не бива да се бърка с положителният резултат от карантиниране.

Няма равнопосотавеност за децата, които учат изкуство и спорт

Цялата ситуация е поради високата заболяемост. Ако бяхме като германци, французи, австрийци и се бяхме ваксинирали, нямаше да е така. Не искам да стигнем до ситуацията от миналата година, когато почината 110 учители.

По някои предмети имаме неприемливо ниско качество на онлайн обучението. Затова искаме децата да влязат в клас, независимо колко е висока заболяемостта навън. Това е начинът никога повече да не вадим децата от училище.

Защо се сравняваме с други държави за тестването, а не и по качество на обученинието?

Ако не се сравняваме по базовите показатели, няма да постигнем и другите. Вчера Австрия затвори училищата в някои провинции. Нека сравняваме коректно. През март-април Франция и други държави въведоха тестовете. А ние на 15 септември имахме протест срещу маските и една партия влезе в новия парламент със съпротива срещу всички мерки.

Защо да носят учениците маска, ако са доказано здрави?

Не са доказано здрави. Тестът доказва, че към момента детето не е заразено или вирусният товар е малък. Но той може да се увеличи само за няколко дни до другия тест.

Как ще върнете децата от малцинствата?

Това е много сложен въпрос. Затова предприехме локален принцип на мерките. При намаляване на заболеваемостта първи ще се върнат общините, в които най-трудно се осигурява онлайн обучение. Медиаторите обикалят по къщите. Правим, каквото е възможно.

Защо се пренебрегват детските градини?

Има насоки за тях още от август. В момента нямаме индикации за епидемични вълни в детските градини. Цялата вълна е в училищната мрежа. Във възрастта от 0 до 6 г. заболеваемостта е константа, а в училище имахме петорно нарастване за месец.

Публично тестване в училище нарушава личните права

Винаги има йерархия на правата. Ние сме дали възможност който не иска да тества детето, то да остане вкъщи. Но правото и задължението за осигуряване на безопасност по Конституция са много по-високо и те са отговорност на министъра на здравеопазването.

Защо не се играе физическо в салона?

Там влизат различни паралелки и при лоша вентилация може бързо да се разпространява вирусът, за разлика от класната стая. От здравното министерство дойде това указание.

Ако несъгласните учители напуснат системата?

Дадена им е доста голяма свобода. Като говорим за нарушени права, нека си дадем сметка, че у нас са едни от най-либералните мерки в ЕС. Дали сме възможност на тези учители да бъдат тествани с щадящи тестове или да излязат в отпуск, ако не желаят.

Докога ще внемявате на учителите дейности, които не са характерни за тяхната професия?

Докато сме в извънредна ситуация. Който не вярва, да види какво става в болниците. Все още се опитваме да се измъкнем от критична ситуцаия. Не сме вменили нищо на учителите. Казахме: „Родители, влезте и им помогнете! Имат нужда от съдействие“. Искам да благодаря на над 4000 доброволци, които влязоха още в първия ден. Тестването можеше да стане само като общо дело. Ако обединим усилията си, можем да напарвим нещо хубаво.

Какво ще научат студентите онлайн?

МУ-Пловдив изиска зелен сертификат още в началото на академичната година. Бяха критикувани, включително с политически средства. Аз ги защитих. Още няколко университета го въведахо после, особено където има важни практически занятия.

Преди 3 седмици имаше Съвет на ректорите и ги призовах навсякъде, където е възможно,да върнат присъствено обучение. Но законът дава автономия и ректорите могат да решават, стига да спазват заповедите на МЗ.

Докога ще има политически назначения в системата?

С годините сериозно е политизирана образователната система. Затова заложихме в законопрект забрана за политическа дейност в училище. Освободихме 11 от 28 началници на РУО, виждайки проблеми в управлението. Вече имаме новоназначени след конкурс, те не са политически лица. За 1-2 г. балансът може да се върне. Голяма част от хората в системата в момента са си на мястото и при смяна на политическата ситуация промени трябва да се правят само там, където има злоупотреби.

Искате ли помощ от Европа за доставките и защо не се справяте с това?

Само преди 2 седмици съпротивата беше такава, че изглеждаше непостижимо да убедим родителите за тестване в училище. Фирмите логично се фокусират върху големите пазари и не разчитат на нашия, където няма сигурност. Всяко ново нещо като организация става с трудности. Иска време да убедим фирмите, че ще има ритмичност в количествата, които ще заявяваме.

Защо затворихте училищата при заболеваемост 750 на 100 000, а ще ги отворите чак при 250 на 100 000?

В индикативния план от лятото числата са точно тези, които следваме в момента.

В момента организираме една от най-сложните дейности в нашата учебна система в най-кратки срокове. Изисква се известно време. Проблемът не е в средствата. Проблемът е организацията да стане ритмична. За да се случат нещата, трябва да работим заедно директори, учители и родители Където се случва, децата са в клас. Където не се случва, чакаме да падне заболеваемостта.

Има известно забавяне на допълнителните пари за учебните заведения за справяне с пандемията. Днес най-късно министърът на финансите ще разпише и допълнителните 15,4 млн. лева най-късно във вторник ще стигнат до директорите на училищата. /Вестник Марица

Свързани статии