Лаура Кьовеши се среща с Иван Гешев и Янаки Стоилов

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е на посещение в София днес и утре. Тя има срещи с правосъдния министър и главния прокурор.

Целта на посещението е България да ускори процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации.

Новината беше потвърдена преди броени минути и от пресцентъра на Европейската прокуратура в социалните мрежи.

Кьовеши ще се среща с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, с главния прокурор Иван Гешев и неговите заместници, както и с прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Програмата на посещението не е публикувана предварително от съображения за сигурност. От Министерството на правосъдието потвърдиха, че Янаки Стоилов има планирана среща с Кьовеши в четвъртък следобяд.

„Европейският главен прокурор Кьовеши ще бъде в София днес и утре, за да посети офиса на Европейската прокуратура. Тя ще се срещне с българските власти, за да гарантира бързото избиране на още 6 кандидати за европейски делегирани прокурори, които ще защитават бюджета на ЕС от престъпници“, пише в публикацията.

В базираната в Люксембург Европейска прокуратура засега ще работят само четирима българи. Това са Димитър Беличев от Пловдивската окръжна прокуратура, Бойко Калфин от Окръжната прокуратура в Кюстендил, Светлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура и Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура.

Първоначално Европейската прокуратура ще се заеме с около 3000 случая. Тя очаква да работят по хиляди казуси всяка година, най-вече свързани със здравеопазване, земеделие, инвестиции и обществени поръчки./Вестник Марица

Свързани статии