Кръчмарско опълчение срещу властта, отварят на своя глава

Опълчението на кръчмите срещу властта първоначално тръгна с горчив хумор. Здравният министър Костадин Ангелов отсече в национален ефир „заведенията не са ни приоритет, здравето ни е приоритет”, а ресторантьори от Стара Загора призоваха колегите си от цялата страна: „Не пускайте министър Ангелов във вашите ресторанти и хотели. Той не ни е приоритет!”.

След това обаче тонът загрубя. Завчера двете големи организации в бранша Сдружение на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ обявиха стачна готовност, ако не ги пуснат да работят от 1 февруари, а нощните клубове – от първи март. Конкретен план за действие все още нямат, но вариантите са няколко: да се приложи „италианският модел” – тоест заведенията да отворят от 1 февруари напук, без да имат разрешение за това, или да се организират в многохиляден протест. Тезата на двете организации е, че техният бизнес понася най-големия удар от здравната криза и повече не може да оцелее, без да работи.

Големите ресторанти в Пловдив, включително и аз, не желаем да отворим под натиск на 1 февруари, категоричен е Юлиан Алексиев, собственик на „Ноте ди вино”. Информацията му е на база анкети, които третата голяма организация в бранша БХРА е провела сред членовете си под тепетата. Февруари по традиция е слаб месец и надали ще можем дори да покрием разходите си, но по-важното е друго – неработейки през този месец, имаме уникалния шанс да докажем, че заведенията не са източник на заразата, смята той.

Очаква се учениците да тръгнат в голямата си част присъствено в училищата от 4 февруари, а те са сочени за другия рисков фактор. Февруари можем да видим дали това е така. По думите му, ако се сбъднат лошите прогнози за трета вълна на COVID-19 и заведенията бъдат затворени отново през март или април, това ще е краят за много колеги. Решението за отварянето на ресторантите, кафенетата и сладкарниците трябва да бъде взето внимателно и трезвомислещо, в правилния момент, такъв, който изключва нов локдаун за нас, казва мениджърът. И противно на очакванията той счита, че държавната помощ за сектора е адекватна, остава да бъде само по-бърза. Аз имам 29 човека персонал, 20 работят за доставки за вкъщи, а за останалите 9 съм кандидатствал по мярка „Запази ме”. Участвал е и по програмата за подпомагане с 20% от оборота за същия период на миналата година.

Аз съм на светло, ето защо като съм регистрирал голям оборот през 2019 г., ще взема адекватна сума и сега, искрен е ресторантьорът.

Много е вероятно най-недоволните в сектора да са именно собствениците с ненапълно изсветлен бизнес. Малко официален оборот за миналата година, мижаво подпомагане сега.

На други пловдивски собственици на ресторанти обаче търпението им се изчерпва заради закъснелите обезщетения от 24 лева на ден на служителите им в неплатен отпуск. Моите хора досега са получили еднократно въпросната сума, и то само за един ден, разказват пред „Марица” те. За декември пари не са взимали. Проблемът по тази мярка обаче е извън правомощията на правителството на Бойко Борисов, защото помощта трябва да бъде нотифицирана от ЕК, обясни министър Деница Сачева в телевизионно интервю.

Ако помощта за бизнеса идва ритмично и без закъснение, за заведенията с открити площи ще е най-добре да отворят чак напролет, когато могат да използват капацитета и на градините си. След съответното замерване на дистанции и отстояния между масите, считат още собственици от Пловдив.

Диалогът на ресторантьорите с властта определено не върви като песен и браншът е напът да се разедини. Първо държавата бе обвинена, че неглижира бизнеса и прилага спрямо тях двоен аршин. Отношенията се обтегнаха много, когато разрешиха на хотелските ресторанти да работят с вечерен час, а на останалите – не. Така някои хотели успяха да завъртят оборот покрай Коледа и Нова година, а зимните курорти да се понапълнят със скиори. Градските заведения обаче останаха пусти, а именно голяма част от тях са членове на СЗБ и АЗБ. След заканите за „отваряне по италианския модел” третата голяма организация – Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, реагира още по-остро: от една страна, че не е редно преговорите с правителството по горещата тема да се водят с „любими на властта организации или пък с тези, които са най-кресливи и извиват ръце”.

Позицията им е, че „разбира се, искаме да отворим още утре при спазване на всички противоепидемични мерки. Но за ресторантьорския бизнес няма смисъл това да се случи без ясни правила при какви условия биха ги затворили отново, дали при отваряне сега и работа на 50 на сто от капацитета с вечерен час заведенията и персоналът в тях ще получат държавна помощ и в какъв размер”, посочват в специална декларация от БХРА./Вестник Марица

Свързани статии