Колко са тежките реакции след ваксината срещу ковид – 19

„Нищо необичайно няма в това, че ваксината на „Модерна” все още не е одобрена. Не мога да разкрия много детайли, но това показва сигурността на европейското законодателство и, че регулаторът се грижи за здравето и безопасността на гражданите в ЕС. Дискусиите продължават и днес се очакват нови срещи в различните работни групи и консултации с компанията производител за уточняване на последните детайли”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му забавянето на одобрението на ваксината не е свързано с нейната безопасност,  а с детайли, касаещи броя на дозите във всеки флакон.

„Няма нищо притеснително в данните, които представи „Модерна” за ваксината си”, категоричен е проф. Гетов. „Тя действа по абсолютно същия механизъм както и вече разрешената на „Бионтек” и „Пфайзер”. Разликата е в това, че в един флакон се съдържат 10 дози, а не 5”.

Проф. Гетов предположи, че до края на седмицата Европейската комисия ще издаде разрешение за ваксината на „Модерна”.

Тя е изпробвана с приблизително 40 хил. доброволци, като на половината е било давано плацебо. От началото на тестването върху хора са минали 6 месеца.

„Всяко лекарство има нежелани реакции, независимо от това колко е безопасно и колко отдавна се използва”, категоричен е експертът.

„За ваксината на „Бионтек” и „Пфайзер” най-притеснителното е така наречената реакция на свръх чувствителност. До този момент са ваксинирани около 2 милиона души по света. Има само два тежки случая на свръх чувствителност”.

„Това е свръх реактивност на организма по отношение на някоя от съставките. Хора, които са алергични или са имали поне един алергичен епизод в живота си. Тези, които приемат антиалергични лекарства. Това може да бъде, така да се каже, теренът, върху който да се развие алергичната реакция към ваксината”, обясни проф. Гетов.

Той подчерта, че например за страдащите от сенна хрема няма никакъв проблем да се ваксинират, ако алергията им отшумява сезонно и не се нуждае от допълнително лечение.

„Вече имаме и в България опит. Това са 4 700 ваксинирани. Има само 4 реакции и нито една от тях не е алергична. Те са болка на мястото на убождането, повишена температура в следващите 24 часа и леко замайване в рамките на 15-20 минути след инжектирането на ваксината”.

„Сами разбирате, че някои хора са по-чувствителни към акта на инжектиране и при вида на иглата и спринцовката, и заради ситуацията, в която са поставени, могат да получат замайване”, посочи проф. Гетов.

Той подчерта, че до момента няма официални данни за починали заради алергична реакция след поставяне на ваксина срещу ковид-19.

„Всеки месец ще се прави преоценка на съотношението полза-риск на ваксините. Те са разрешени по така наречената специална процедура на ЕС с условно разрешение за употреба. То е валидно само в рамките на една година”, посочи проф. Гетов и добави, че така ще може да се реагира незабавно по отношение на безопасността.

„Ние държим изключително на това да бъде гарантирана безопасността” категоричен е проф. Гетов./ Вести БГ

Свързани статии