Кои ще са най-търсените и най-добре платените професии през 2022 година

Бизнесът е готов да плати огромни възнаграждения през новата година за позициите, за които най-трудно се намират служители. Очакванията са заради дефицита на кадри заплатите да тръгнат нагоре в почти всички сектори.

Кои ще са топ професиите за 2022 г. и в кои сфери бизнесът ще наема най-много кадри?

Сред най-търсените професии на пазара на труда през следващата година ще бъдат

лекари, медицински работници, строители и програмисти.

През последната година агенциите за подбор на персонал отчитат почти двоен ръст на обявите за работа. Всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Всяка година ИТ специалистите

в софтуерната компания, която Огнян Траянов управлява, реализират десетки проекти за държавната администрация и частния сектор. Пазар има, работа също, но все по-трудно се намира кой да я свърши, разказва собственикът. Тъй като кадри в сектора трудно се привличат.

„Необходими са месеци, за да намерим правилен кандидат. Сравнително малко нараства броят на производство на такива специалисти, а от дуга. страна много бурно нараства броят на фирмите, които работят в тази сфера”, обясни Траянов в ефира на NOVA.

Във втората година на пандемията, освен в IT фирмите,

за първи път сериозен недостиг на кадри се усеща в почти всички сектори, отчитат експертите по подбор на персонал. Изключение правят финансовият и застрахователният.

Свръхтърсенето на кадри вече отчитат и в онлайн платформите с обяви за работа. А това се оказва сериозно предизвикателство за бизнеса след рестарта на икономиката./VESTI

Свързани статии