Кацаров: Ще предложим удължаване на епидемичната обстановка

Ще се предложи удължаване на епидемичната обстановка с 4 до 6 месеца, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му по-рано страната ни няма да се справи със ситуацията, породена от коронавирусната инфекция, предаде БТА.

Намалява броят на приетите в болница, както и на пациентите в интензивните отделения, посочи Кацаров. По думите му здравната система се справя добре и намаляващият натиск е добър знак. Вероятно активността на извънболничната помощ намали броя на приетите в болница, допълни той.

За механизма за гражданска защита на ЕК министър Кацаров коментира, че решение да се активира тази възможност е било взето след разговор между него и еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду. Кириакиду е предложила да се активира тази възможност, допълни той.

По думите му, когато този въпрос е бил коментиран, страната ни е била с висок брой заразени с коронавирусната инфекция
и скоро преди това е бил въведен зеленият сертификат. Механизмът е активиран, но не се налага да поискаме каквото и да било от ЕК и ако така продължаваме, няма да се наложи, каза още министър Кацаров и благодари на ЕК за готовността да предостави тази помощ. /VESTI.bg

Свързани статии