Кацаров: Без информирано съгласие за ваксинация

От днес вече няма да се изисква да се подписва информирано съгласие преди ваксинация срещу коронавируса. Това заяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

„Няма медицинско изискване за даване на писмено информирано съгласие преди поставяне на ваксина. Извършихме проверка на нормативните основания за това защо в България това се изисква. Установихме, че не са налице нито медицински, нито правни основания за това нещо. То се изисква на база на заповед на здравния министър от декември миналата година. Днес подписах заповед, с която отменям това изискване. Така че от днес нататък няма да се изисква писмено информирано съгласие от пациентите при поставяне на ваксина за COVID-19, така както не се изисква за никоя друга ваксина в нашата страна”, обясни Кацаров.
Здравният министър посочи, че от днес ще могат да се издават зелени сертификати и за повторно преболедуване на COVID-19.

От вторник ще е активна телефонна линия за гражданите по въпроси за медицинския аспект на ваксинацията. Ще отговарят лекари и специалисти от Медицинския университет в столицата, посочи Кацаров.

Той увери, че лекарите са получили парите си за борбата срещу пандемията.
Кацаров допълни, че не отговарят на истината твърденията, че лечебните заведения нямат на разположение лекарства срещу COVID-19. Още на 1 септември той е издал заповед за спиране на износа на тези медикаменти. А след това системата е запасена с всички необходими лекарства. Недостиг на медикаменти за COVID-19 няма.

Вероятно следващата седмица правителството ще гласува и допълнителни средства за лекарите на първа линия, които се борят с COVID-19.

„Предоставили сме 900 хил. щадящи теста. До момента мисля, че са използвани около 50 хил. В момента тече обществена поръчка, която трябва да осигури още 1 милион теста в рамките на следващата седмица”, заяви Кацаров.

„Предоставили сме 900 хил. щадящи теста. До момента мисля, че са използвани около 50 хил. В момента тече обществена поръчка, която трябва да осигури още 1 милион теста в рамките на следващата седмица”, заяви Кацаров. „Според мен това са достатъчно щадящи тестове, за да могат всички ученици да се върнат на училище”.

Кацаров добави, че е говорил с министъра на образованието Николай Денков големите ученици да бъдат тествани със стандартни тестове и да се ваксинират срещу COVID-19. /VESTI

Свързани статии