Какъв ще бъде залогът на бъдещото правителство?

Сглобяването на парламентарното мнозинство за избора на председател е възможно да се осъществи като такова мнозинство и в рамките на някои законодателни инициативи. Трябва да се намери най-малкото общо кратно между отделните партии от мнозинството и да се види дали това ще е бъда на дългосрочно управление или ще има много краткосрочен хоризонт това мнозинство. Това смята политологът Георги Киряков.

„Очевидно е, че всички в момента се концентрират върху промяната на изборното законодателство, което е важно за всички партии на протеста и което ГЕРБ блокираха с години“, коментира Киряков.

Според доц. Стойчо Стойчев има явно обединение срещу ГЕРБ.

Нямаме коалиционно споразумение. Вътре влизат и партии на статуквото – заедно гласуват „Демократична България“ и ДПС. Различните играчи ще искат различни неща, често пъти несъвместими. Затова може би е възможен работещ вариант на кабинет в по-съкратен вариант (на мнозинството) около трите партии на протеста“, заяви той.

Стойчев допуска, че това правителство няма да бъде на базата на коалиционно споразумение, а на база „програма на кабинета, която да бъде подкрепена от тези партии“, а за министри ще се „търсят хора, които са без партиен бекграунд“ и експерт в някаква област като новия председател на парламента./Novini.bg

Свързани статии