Инфлацията „изяжда“ парите в банката

Ако парите ви са в депозит в банка – реалната им стойност ще намалява заради инфлацията. За българите най-стабилната инвестиция си остават имотите. Това заяви финансистът Стоян Панчев в ефира на Нова тв.

„Ако сравним данните от ноември миналата година до ноември 2021, ще се окаже, че реалната стойност на 100 лева е намаляла със 7,30 лева. Имаме инфлация от 7,3 на сто. Това показва инфлационният индекс”, поясни той.

По думите му през януари реалната стойност на тези 100 лева ще намалее с около 10 процентни пункта, колкото се очаква да бъде и инфлацията в началото на следващата година. Икономистът от Експертния клуб за икономика и политика подчерта, че финансовото здраве на страната в сравнение с периода преди пандемията със сигурност е по-лошо.

„Вървим към втори бюджет със сериозен дефицит, имаме покачващ се дълг и енергийна система, която страда от сериозни проблеми, голяма част от които вносни“, отбеляза Панчев, като допълни, че растящата инфлация и по-големите коледни разходи карат все повече хора да оптимизират разходите си.

Икономистът определи одобрените добавки от 60 лв. към пенсиите до юни 2022 г. като политическо презастраховане и подчерта, че решението може да се разглежда като гасене на пожари и политическа гъвкавост за сметка на правилното бюджетиране и финансово прогнозиране.

„Големият натиск ще дойде от ситуацията. Септември икономическата ситуация беше значително по-ведра, отколкото е сега или ще бъде през януари. Това може да доведе до някаква форма на спорове“, заяви той по повод евентуални разногласия в коалицията. По темата с мораториума върху цените на тока Панчев посочи, че ефектите вече се виждат и участниците в енергийната система директно говорят за тях.

„ Докато мораториумът задържа цените в края и в същото време имаме скъпи суровини, участниците по средата започват да губят“, категоричен бе той в ефира на БНР. Според него, ако се върви към субсидиране на битовите потребители, то не трябва да минава през енергийната система и да разбърква енергийния пазар, а през специална програма за подпомагане. /Вестник Монитор

Свързани статии