„Галъп“: Харвардите катерят нагоре, вече са втори след ГЕРБ

ГЕРБ-СДС биха получили 21,4% от гласовете на българите, ако изборите бяха днес, сочи проучване на „Галъп“. На второ място е „Продължаваме промяната“ с 15,2%, следвана от БСП с 13,4%. „Има такъв народ“ на Слави Трифонов се подрежда на четвърто място. Ето и процентите на останалите играчи на политическата сцена:

ДБ – 12,1%
ДПС – 11,4%
ИБГНИ – 4,1%
„Възраждане“ – 3,3%
ВМРО – 2,2%
Други – 4,6%

Това сочи проучване на електоралните нагласи, проведено от „Галъп интернешънъл” между 21 и 26 септември чрез метода телефонен сондаж.

Данните сочат „пакет“ формации след ГЕРБ-СДС, част от които си оспорват и възможността за второто място. Сондажът показва ясно как се отразява новината на последните дни – заявката на новата формация. За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“. Това може би дава възможност на тази формация да се „откъсне“ от групата „преследвачи“.

Всичко това предизвиква моментен трус в картината и води до размествания в пластовете, за които тепърва ще се види дали добиват трайност. Затова и – разбира се – данните са моментна снимка, а предстоящите месец и половина на кампания ще покажат какви са тенденциите.

Като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за „Демократична България“. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.

50,6% казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте. Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли.

Данните са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. Абсолютната максимална грешка е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската програма на „Галъп интернешънъл болкан“./Вестник Марица

Свързани статии