Домашната лютеница поскъпва поне с 30%

Минимум с 30% по-скъпо ще излезе приготвянето на домашна лютеница тази есен. По-високата цена е микс от фактори като скок на тока и основните зеленчукови суровини – пипер, домати, моркови и патладжани. Цената на олиото също литна с около 50%, а то е задължителна съставка в лютеницата. Най-важният зеленчук, който участва в нея – пиперът, е поскъпнал на годишна база с 30,8%, отчита агростатистиката.

В началото на септември миналата година средната му цена за килограм е била 1,30 лв., а в началото на този септември се предлага за 1,70 лв. От Държавната комисия по стокови борси и тържища изчисляват, че към днешна дата, средно за страната, червеният пипер струва 1,90 лв. Репортерска проверка установи, че на борсата край Първенец цените са малко по-приемливи от средните на национално ниво. Килото на червените чушки /капия/ върви 1,50 лв.-1,60 лв., домати – 1,20 лв.-2,10 лв. Изменението на годишна база на доматите е 21,2% – съответно 1,18 лв. и 1,43 от реколта 2020 и 2021 г.

Другите зеленчуци, които участват в приготвянето на домашната лютеница – моркови, лук и патладжан, са с цени 0,80-1,00 лв. При тях увеличението е между 30 и 40%. В търговската мрежа обаче надценките на всички зеленчуци са различни, като могат да стигнат и 100%.

По последни данни на Министерство на земеделието при доматите полско производство и при пипера се наблюдава спад на продукцията спрямо миналата година в границите 2,2-4,3%. Заради падналата в края на август градушка в Пловдивска област, очаква се производството на български пипер и полски домати да се свие още повече. Окончателни данни ще има, след като се обследват всички засегнати от градушката насаждения. При проверката в края на миналата седмица се отчита, че най-много засегнати площи има при оризищата – 1 683 ха, зеленчуците, плюс дини, пъпеши и ягоди – 504 ха, тютюн, слънчоглед и др. – 97 ха, и трайни насаждения, включително и лозя – 72 ха.

Предстои да видим дали ще има увеличение на лютеницата, която се предлага в търговската мрежа. Някои от българските производители имат собствени насаждения с пипер и домати, а други предпочитат да внасят готови пюрета, основно от Китай./Вестник Марица

Свързани статии