Денков: Средства за тестове има, трябва време да се осигурят необходимите бройки

„Когато се появят тестове в складовете, те веднага ще бъдат разпределени в училищата. Няма ги в момента в складовете и ги няма най-вече, защото на дистрибуторите им трябва време да осигурят необходимите бройки“. Това каза министър Николай Денков по повод осигуряването на безплатни тестове за COVID-19 и за учениците от 5-ти до 12-ти клас.

Според него въпросът не е в средствата, защото такива има. „След като вече се опарихме един-два пъти, докато не видя тестовете в склада, никакви планове не можем да направим. За сметка на това, организацията е такава, че в деня, в който се появят тестовете, на следващия вечерта те са вече във всички училища“, посочи служебният министър на образованието.

В цялата училищна система трябва да има съгласие между учители, директори, родители, за да се случат планираните промени. Така стана за учениците от първи до четвърти клас, когато учители и родители се разбраха за най-доброто решение. Сега социалните партньори имат своите резерви, затова продължаваме да обсъждаме всякакви варианти, като основният принцип е ясен – приоритет са първи-четвърти клас„, подчерта министърът.

Той информира, че за тях тестове има, като са осигурени до края на следващата седмица и се очакват следващите доставки.

По-рано през деня председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева изпрати писмо до служебния министър на образованието и науката, в което настоява да бъдат отпуснати средства от правителството за купуването на тестовете

Във връзка с това дали би приел да остане министър на образованието в редовен кабинет, Денков заяви, че няма проблем да работи в екип с Кирил Петков и Асен Василев.

Бих приел, ако задачите и приоритетите са правилно поставени„, каза пред журналисти в Министерския съвет /МС/ министърът на образованието.

С Кирил Петков и Асен Василев винаги сме имали чудесни контакти, но когато става дума и за коалиционни преговори, там вече стоят други въпроси“, посочи Денков.

Той е на мнение, че неговата сила е в това, че е експерт в науката и висшето образование. /DARIKnews

Свързани статии