Бизнесът и властта се обединиха около мерки за излизане от кризата с цените на тока

Представители на бизнеса и служебния кабинет обсъдиха възможни мерки, свързани с цените на тока за индустрията. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният министър на икономиката Даниела Везиева. На срещата присъстваха представители на на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Проведохме една среща, на която осъдихме възможни мерки за излизане от ситуацията с цените на тока. В рамките на служебния кабинет, без да правим законодателни промени, да предприемем някакви резонни мерки, които да подпомогнат бизнеса в тази ситуация, добави Везиева.

На брифинга стана ясно, че на срещата е постигнато съгласие около това в рамките на следващата седмица работни групи от три министерства, заедно с екипи на работодателските организации, да изготвят текстове, свързани с промяна на цените по отношение на договореностите между краен потребител и производител.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви че всеки ден се получават многобройни обаждания от представители на бизнеса. Всички знаят за големия проблем, с който се сблъсква българската индустрия с цените на електроенергията и на природния газ. Едва ли има някой от нашите колеги, който не се притеснява. Ние направихме куп предложения за излизане от кризата или за поне частично решаване на проблема в България. Факт е, че цените продължават да са най-високите у нас спрямо нашите конкуренти в останалите европейски държави, да не говорим за САЩ и други държави по света със силно развита икономика, каза той.

КРИБ предлага хибриден модел на работа, с който да се помогне на индустрията в енергийната криза – отделни дружества от групата на енергоинтензивната индустрия да могат да сключват двустранни договори с АЕЦ и НЕК.

Домусчиев съобщи, че КРИБ ще препоръча на останалите работодателски организации да изчакат с протестните действия заради високите цени./Новините БГ

Свързани статии