Авиокомпания с историческо пътуване до „края на света“

Операторът на чартърни самолети Hi Fly приземи успешно за първи път в началото на ноември самолет „Airbus A340“ върху замръзналия пейзаж на Антарктида.

Преди 75 милиони години бурни пожари са обгръщали Антарктика

По този начин тя отвори вратата за туристи, учени и товари, които ще могат да бъдат доставяни на замръзналия континент с много по-голям самолет, съобщи UPI.

Самолетът, който излетя от Кейптаун, Южна Африка, и измина 2500 морски мили до Антарктида, беше пилотиран от капитан Карлос Мирпури. На борда имаше 23-ма пътници и много товари. Самолетът кацна безпроблемно върху уникална синя ледена писта.

„Значително, необичайно“: Озоновата дупка над Южния полюс е по-голяма от Антарктида

При излитането си от Кейптаун „Airbus A340“ се е забавил съвсем малко заради птици над пистата.

Мирпури и неговият втори пилот получавали чести съобщения за метеорологичната обстановка при приближаването на крайната дестинация на полета – пистата Wolf Fang в Антарктида. Кацания могат да се правят, само когато времето е почти идеално, уточняват пилотите.

„Синоптиците вършат страхотна работа и ние тръгваме към Антарктида, само когато времето отговаря на нашите изисквания „, описва пътуването си в дневника Мирпури.

Озоновата дупка над Антарктида се е затворила

Той уточнява, че „прогнозата си е прогноза, но когато летиш до края на света, имаш нужда да те уверяват често, че времето отговаря на прогнозата“.

Кацането на синята ледена писта е истинско предизвикателство, основното от което е пилотите изобщо да я забележат.

„Отражението е огромно, а подходящите очила ви помагат да настроите очите си между външния изглед и уредите“, пише Мирпури.

Тревога, хиляди животински видове бягат към полюсите

„Сливането на пистата с околния терен и огромната бяла пустиня наоколо прави преценката на височината, меко казано, трудна.“

Мирпури, който е и вицепрезидент и съосновател на Hi Fly, отбелязва, че синята ледена писта е достатъчно твърда, за да издържи теглото на тежък самолет.

„По пистата с помощта на специално оборудване се издълбават жлебове, а след почистването и издълбаването получаваме адекватен спирачен коефициент. Пистата е дълга 3000 метра и кацането и спирането на толкова тежък самолет като А340 на това летище не би било проблем“, казва той.

Пилотите е трябвало да се справят и с факта, че заради ниските температури висотомерите на самолета отчитали грешки, но благодарение на уменията и опита си, те успели да кацнат безпроблемно като по учебник.

„Когато достигнахме скоростта на рулиране, в кабината се чуха аплодисменти. Бяхме доволни. В края на краищата пишехме история“, споделя Мирпури./VESTI

Свързани статии