Алек Болдуин е получил пистолета от асистент-режисьора

Актьорът Алек Болдуин е получил зареден пистолет, подаден му от асистент-режисьора на „Rust“, като му било казано, че той е безопасен за употреба. Това сочи информацията от съдебните документи, съобщава Sky news.

Асистент-режисьорът е заявил „Cold gun“, което в английския език означава, че оръжието е заредено с несмъртоносни боеприпаси. Според съдебните документи, Алек Болдуин не е знаел, че реквизитът съдържа истински патрон.

В петък бе съобщено, че актьорът е стрелял на снимачната площадка на филма „Rust“ в Ню Мексико, като това доведе до смъртта на главния оператор, а режисьорът бе откаран ранен в болницата, а по-късно същия ден – изписан.

Алек Болдуин написа в Туитър, че е с „разбито сърце“, съобщи Ройтерс. Актьорът заяви, че сътрудничи на полицията в разследването на инцидента.

Пистолетът, с който е стрелял Болдуин на снимачната площадка, е съдържал един истински патрон, предаде Ройтерс в петък, като се позовава на информация от вътрешно съобщение на регионалния клон на Международната асоциация на театралните работници, цитирана от „Варайъти“ и „Индиуайър“.

„Единственият истински патрон е бил изстрелян случайно на снимачната площадка от актьора, поразявайки и операторката Халина Хъчинс, и режисьора Джоуъл Соуза“, се посочва в съобщението.

Подробностите за инцидента на снимачната площадка в Бонанза крийк роуд се съдържат в искането за обиск от страна на шерифската служба на окръг Санта Фе.

Следователите искат да изследват кървавите петна по костюма на Алек Болдуин за ролята му във филма, както и оръжието, с което е стрелял и останалите реквизитни пистолети и муниции, записите от камерите.

Оръжието, с което операторката беше простреляна фатално, е едно от трите, подготвени от оръжейника на продукцията Хана Гутерес и поставени в количка пред сградата, където се снима сцената, се посочва в публикуваните съдебни документи. Холс взел пистолета оттам и го дал на Болдуин, без да знае, че е зареден с истински муниции, пише детектив в искането на съдебна заповед за обиск.

Не е ясно колко куршума са изстреляни. Гутерес е прибрала гилзата след стрелбата и я е предала на полицията, се посочва в документите.

Помощник-сценаристката Мами Мичъл е стояла до операторката Хътчинс, когато куршумът я пронизва.
„Избягах и позвъних на 911, казах : Докарайте всички, изпратете всички“, каза тя пред Асошиейтед прес. „Тази жена си отиде в началото на кариерата си. Тя бе изключителна, рядко срещана, много рядко срещана жена“.

Мичъл каза, че заедно с други членове на снимачния екип ще участват в частна възпоменателна церемония за операторката в петък вечер в Санта Фе.

„Няма думи, с които да изразя шока и тъгата си от трагичния инцидент, отнел живота на Халина Хъчинс, съпруга, майка и дълбоко ценена наша колежка“, написа Болдуин в Туитър.

Алек Болдуин, на 63 г., е копродуцент на уестърна „Rust“ и изпълнява ролята на дядо на 13-годишно момче, осъдено за убийство по непредпазливост. От шерифската служба обявиха, че не са повдигнати обвинения и че разследването не е приключило. След трагичния инцидент Болдуин бил забелязан „облян в сълзи“ пред сградата на шерифската служба, съобщи местното издание „Санта Фе Ню Мексикан“.

„Лос Анджелис таймс“ съобщи, че в деня на инцидента със стрелбата, снимачният екип на американския филм изразил недоволство от условията на труд на мястото на снимките.

Недоволството на снимачния екип било предизвикано от постоянните промени, логистичните неуредици и забавянето на заплатите.

Освен това, няколко души се оплакали, че не са взети предвид настояванията им за безопасност, след като пистолетът, с който се стреля на снимките, през последните няколко дни поне на два пъти засичал, предаде ТАСС.

Вестникът съобщи, че в четвъртък няколко оператори и помощниците им, часове преди инцидента със стрелбата, напуснали снимачната площадка заради разногласия с продуцентите. Сред хората, които настоявали за подобряване на условията на труд, била и загиналата Халина Хътчинс.

Междувременно продължават разпитите на свидетели на инцидента, съобщи шерифството в окръг Санта Фе. Оттам са потвърдили, че засега не са повдигани обвинения за стрелбата и смъртта на Хътчинс.

Оръжията, използвани в киното, понякога са истински и могат да стрелят с истински или с халосни патрони, които са без смъртоносен куршум. Халосните патрони също изхвърлят горещи газове и хартия или пластмаси, които могат да бъдат смъртоносни от близко разстояние. Такъв бе случаят с актьор през 1984 г, както и през 1993 г., когато Брандън Лий бе застрелян с куршум от реквизитно оръжие. Подобни инциденти се случват и при зареждането с истински патрони на оръжия, използвани в исторически възстановки, припомня БТА.

Стандартите и изискванията за безопасност на оръжията по време на снимки в САЩ са се подобрили много оттогава, каза Стивън Хол, британски ветеран в операторското майсторство. Той каза, че едно от най-рисковите места си остава зад камерата, защото операторът е на огневата линия по време на стрелба, когато актьорът сякаш насочва оръжие към публиката./Всти БГ

Свързани статии