Нов удар по джоба: По света промоции, у нас коледната трапеза поскъпна с 30%

Доминото с кризите напомпа цените на празничните купони. Българите масово влизат в дългове, за да осигурят тържествата и подаръците в семейството.

По традиция декември е месецът от годината, в който потреблението на родните домакинства скача до небето, а редица сектори на бизнеса и търговията бележат огромни обороти. Тази Коледа обаче ще счупи рекордите заради доминото от кризи, довели до повсеместен скок на цените. Българите ще платят с до 1/3 повече за празничните трапези в сравнение с миналогодишните празници, показа проверка на „Марица“. Като се добавят разходите за подаръци и пътувания, повечето домакинства ще влязат в заеми или ще харчат от спестяванията си, за да осигурят празничните купони по Коледа и Нова година.
Всички основни стоки и продукти са се оскъпили драстично през последните 12 месеца, а според експертите точно големите празнични пазарувания ще откроят тази тенденция. Заедно с хранителните продукти, по-скъпи са и почти всички битови услуги (ток, вода и парно), а горивата също ще останат близки до рекордните си стойности за последните 5 години.

Така пред домакинствата ще има два избора – да платят по-солената сметка за празниците или да компенсират скока в цените за сметка на по-свито потребление. Според председателя на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски през този декември потребителската кошница ще обеднее и покупателната способност на потребителите ще намалее.

„Заплатите не се увеличават пропорционално със скока на цените на продуктите от първа необходимост“, пресмята Майорски.

Причината за по-скъпите празниците е в скока на горивата и електроенергията за бизнеса, който доведе до нови цени на всички стоки. Това изправя родния потребител пред нож с две остриета. От една страна – всички стоки са по-скъпи, но от друга – битовите сметки тази зима също набъбват. Според експерта по финансово планиране Димитър Венков над 65% от домакинствата в страната ще бъдат изправени пред дилемата дали да икономисат от топлото през декември, или от трапезата за празниците. „Хранителните продукти са скочили с близо 30 на сто, а сметките за отопление с още 15 до 20 процента спрямо миналия декември“ категоричен е Венков. По думите му, доходите на близо две трети от домакинства в страната няма да понесат това оскъпяване без съответните корекции в потреблението.

Лошите прогнози на експертите, които твърдят, че инфлацията не е достигнала своя пик, се потвърждават от последното проучване на „Кофас“, според което се очаква цените да продължават да растат поне до средата на следващата година. Според доклада на агенцията основните фактори за инфлацията, която усеща населението, остават храните, електроенергията и транспорта. Напук на потребителските притеснения, от „Кофас“ смятат, че в момента наблюдаваме дори изкуствено задържане на част от цените, защото големите вериги се договарят със своите доставчици веднъж годишно и към момента много продукти са на цени, формирани още през януари.

Според индекса на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 3 декември е на ниво от 1.720 пункта спрямо 1.694 пункта на 26 ноември, или седмично поскъпване с цели 5.26%, а годишното – с близо 20 на сто. Прогнозите за следващите две седмици са, че възходящият тренд ще се запази.

Поетапните увеличения на цените през последната година не останаха незабелязани от потребителите. Въпреки това много от родните клиенти в супермаркетите нямат точната представа колко по-скъпо плащат за определен продукт. Преди големите празнични пазарувания „Марица“ направи сравнителен анализ на най-популярните продукти, които присъстват на трапезата през декември.

Скокът при цените на едро е средно 15 процента за основните хранителни продукти, но до влизането им в магазина надценката за потребителите и по-високите разходи на самите вериги и търговски обекти оскъпяват с още 10 до 15 на сто продуктите. Така две седмици преди празниците „Марица“ обиколи най-големите търговски вериги в Пловдив и направи съпоставка на цените в тях. Данните са изведени в табличен вид и обхващат няколко категории – цената на едро през този и миналия декември, както и средната крайна цена в пловдивските магазини за най-продаваните артикули по празниците.

От всички 24 основни продукта най-голям е скокът при хляба, олиото и месото, които вече подминават 30% скок в рамките на последните 12 месеца. Под тепетата и в страната масово литър олио се продава за около 4,70 лева, а прясно свинско месо под 11 лева е невъзможно да се намери. Пилешкото също е поскъпнало и килограм замразено пиле вече стига близо 6 лева. Млечните продукти все още се движат в интервала около 10-процентното поскъпване, но крайните потребители ще платят през тази Коледа с близо 20% повече на щанда, когато купуват кашкавал и сирене.

Зеленчуците, плодовете и варивата, задължителни за трапезата на Бъдни вечер, към момента са със средно 15% по-скъпи спрямо миналия декември, но по традиция тяхната цена (особено на домати, краставици, портокали, банани и мандарини) скача допълнително в дните преди празниците. Крайната сметка за потребителя показва, че за продукти, за които за миналогодишната трапеза е отделил около 100 лева, този декември ще трябва да приготви най-малко 25 лева отгоре.

Какво слагаме на масата: евтини салами от Испания, скъпа мръвка от България

Още през октомври цените на колбасите и месните изделия тръгнаха нагоре. Заради по-високите разходи за месопреработвателите кренвиршите, шунката и саламите поскъпнаха между 10 и 15 процента на щанда. Колбасите, които консумираме, са предимно от вносно месо. Заради недостиг на българско свинско в преработката се влага предимно месо от Испания, Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Родната мръвка е основно за прясна консумация, разказва Стоян Ганев – собственик на малък месарски магазин в Пловдив. По думите му, дори и най-скъпите луканки на пазара са с вносно месо.

Причината е, че произведените у нас количества свинско и телешко не достигат, обясняват преработвателите. „Не е тайна, че никога не ни е стигало българското месо, особено свинското и говеждото. Затова се налага 40% от месото, което ползваме, да е от български производители и 60% да добиваме от ЕС. Нашето българско месо стига само за прясна консумация – за транжорни и за пресните витрини”, казва Атанас Урдажнов от Асоциацията на месопреработвателите. /Вестник Марица

Свързани статии