42 машини за гласуване не работят от общо 10 516 в страната

Четирийсет и две машини за гласуване не работят от общо 10 516 устройства в страната. В тези 42 секции вече се е преминало от машинно към гласуване чрез хартиени бюлетини. В тази бройка са и 5-те секции, за които ЦИК още в събота вечерта е взело решение. Това заяви на брифинг в ЦИК зам.-председателят и говорител на комисията Росица Матева.

Напомни, че ЦИК е взело решение всяка РИК сама да преценя и със свое решение да определя кои СИК да преминават хартия, след невъзможност машинното гласуване да продължи. Поясни,че към момента имат решения от няколко РИК за спрени машини в още няколко секции – една в Бургас, една в 25 МИР в София, една във Враца, както и една секция в Плевен.

За извън страната – една машина е спряла за кратко в Испания. В Турция също имало секция със спряла машина, но в нея имало и второ устройство и затова там машинния вот продължава. Иначе вече е приключил изборния ден в 2 секции от Нова Зеландия. Към 11.00 часа активноста е 11,96 %. На вота на 4 април към 10 .00 часа тя е била около 7,7 %, а към – 12. 00 часа – 18,10 %. В ЦИК са постъпили 6 жалби и 45 сигнала.

По-рано през деня Матева поясни, че процентът на машините за гласуване, които не работят, е изключително малък. По нейни изчисления за момента 0.39 % от устройствата не работят. Най-много машини за гласуване до момента не работят в София – 8. Пет устройства във Варна не работят поради дефекти. Проблеми с машинното гласуване има и в Силистра и Бургас.

Тази сутрин другият говорител на ЦИК Цветозар Томов каза за БТА, че при предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем.

Проблеми с машините има и в Костинброд, където една машина изкарва касови бонове вместо разписки, предава БНР.

Това се случва в шеста секция в града, съобщи председателят на 26-та РИК Димитър Димитров. Той допълни, че има проблем с машината и в още една секция.

По-късно стана ясно, че едната от машините е поправена, а втората остава запечатана./Вести БГ

Свързани статии