Здравен инспектор №1 Ангел Кунчев в Пловдив: Не отменяйте летните почивки, да устискаме 2-3 седмици

Хората са много дисциплинирани, извънредните мерки се спазват и трябва да устискаме още 2-3 седмици, докато спре да се покачва броят на заразените. Това каза главният здравен инспектор на България Ангел Кунчев по време на проверката на Четвъртък пазара в Пловдив. Преди това заедно с представителите на здравните заведения и РЗИ инспекторът обсъди готовността на Пловдив и областта за предотвратяване и лечение на коронавирус на срещата при областния управител Дани Каназирева.

Приятно съм изненадан от организацията и спазването на заповедите по време на извънредното положение, коментира Ангел Кунчев.

На Четвъртък пазара той беше посрещнат от кмета Здравко Димитров и директора на Общински пазари Запрян Тодоров. С тях беше и директорката на РЗИ д-р Ваня Манчева.

Инспекторът остана доволен, че търговците бяха с маски и се пошегува с думите: „Дано не ги слагате само за проверката“.

Здравко Димитров и Запрян Тодоров увериха, че се предприема редовна дезинфекция на всички обществени места. Общинските пазари се обработват всеки ден, а предприятията са запасени с 10 хил. тона дезинфектанти. Д-р Ваня Манчева разясни, че няма нужда да се мият с препарати зеленчуците и плодовете. Достатъчно е да се измият с топла вода.

Доц. Кунчев коментира, че в България навреме са предприети необходимите мерки и затова има по-малко заразени, отколкото на Балканите и в другите държави в ЕС. „Стараехме се да наложим хем достатъчно ефективни мерки, хем балансирани, за да не доведат до тоталното спиране на живота“, каза главният инспектор. Той повтори, че основните изисквания за всички работещи предприятия и тържища са да няма струпване на хора, добра хигиената, да се слагат маски и да не се отклоняват от заповедите на здравното министерство и Националния щаб./Вестник Марица

Свързани статии