Вълчев: Ще се наложи изместване на изпитите

„Единственият сценарий, по който ще говорим днес, е този, при който ще се възстановят учебните часове от 14 май. Ще се наложи да се преместят изпитите от 4 до 10 дни“, заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на извънредния брифинг по повод предложеното удължаване на извънредното положение.

„Предвижда се държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и на 1 юни – да има 8-9 учебни дни, за да се приключи учебната година за 12 клас. 7-8 дни ще се забави и издаването на дипломите“.

„Темпът в броя на заразените се увеличава, не сме достигнали пика. Готови сме, ако някое висше училище по света реши да не се местят кампаниите за кандидатстване – да издадем по-рано дипломите на 12 клас“, добави той.

Относно обучението в електронна среда министърът заяви, че няма единна организация, но тя и не може да бъде създадена в такъв кратък период.

„Отказвайки се от единната организация, няма да имаме единно отучване“.

„Най-вероятно ще предложим малко отлагане на изпитите след седми клас, които трябваше да се състоят на 9 юни и на 11 юни. Новите предложени дати са 13 юни и 15 юни“, добави Вълчев, цитиран от БТА.

„Никой няма да бъде санкциониран при ниски оценки, нито едно дете няма да отпадне, ако има ниска оценка от това външно оценяване. То е единствено за обратна връзка – най-вече на училищата“, увери министърът.

Той отбеляза, че за първа година ще има външно оценяване след десети клас по чужд език и по информационни технологии. С тези оценявания учениците ще може да вземат безплатно сертификати по Европейската езикова рамка – за владеене на ниво на чужд език, както и по Европейската дигитална рамка, които досега се вземаха срещу заплащане, информира Вълчев.

Изпитите след четвърти клас от националното външно оценяване също ще бъдат преместени малко, като най-вероятно ще са на 29 и на 30 май, каза министър Вълчев. Той допълни, че окончателните предложения вероятно ще бъдат уточнени през следващата седмица.

„Единствено няма да може да организираме националните кръгове от една част от ученическите състезания и олимпиади, но това не е фатално“, каза образователният министър. Той уточни обаче, че част от резултатите от тези състезания участват във формирането на оценките за балообразуването за кандидатстване.

„Затова най-вероятно ще предложим да се вземат резултатите от областните кръгове при кандидатстването“, обясни Вълчев.

Той за пореден път увери, че във външното оценяване няма да бъде включен учебен материал, който не е взет от учениците заради грипните ваканции и извънредното положение в страната./Вести БГ

Свързани статии