Удължават извънредната епидемична обстановка

Извънредната епидемична обстановка в страната остава до 15 юли. Решението прие Министерски съвет.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че нови тежки мерки няма да се налагат, но ще се засили контрола по спазване на досега наложените.

„Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват“, заяви Ананиев.

Предложението се базира не само на последните данни за разпространението на COVID-19, но и на задълбочен анализ на седмична и двуседмична основа за развитието на болестта, мотивира предложението здравният министър Кирил Ананиев.

Анализът показва, че за последните 4 седмици – след 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на хората, които са носители или болни от коронавирус.

„Увеличихме броят на изследванията, вече има 36 лаборатории към лечебни здравни заведения и регионални здравни инспекции“, посочи Ананиев, като допълни, че в последните две седмици пробите на ден са близо по 2 хиляди.

COVID-19 представлява сериозна опасност за общественото здраве, каза още Ананиев.

„Безспорно мерките, които въведоха вършат резултат за здравето на хората“, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов, след като предложи на министрите кабинетът да подкрепи предложението на Ананиев.

„Професорите, лекарите явно не разбират. Колко пред мен щяха да си късат дипломите, че лятото заразата ще намалее. Не само не намаля, а ни заля“, каза Бойко Борисов.

„Направихме всичко, за да не притесним и психически хората. Ето, спряхме и брифингите“, посочи премиерът.

„Същевременно бяхме единствените, които дадохме на нашите футболисти да играят пред публика. А какво направи публиката – струпа се на куп, без маски“, продължи Борисов и отбеляза: „Медиите си взимат информациите, не ние всяваме страх“.

„Какво да демонстрират. Затова има тази рестрикция сега по 1000 души на сектор. Пак гледам, че не го спазват. Най-вероятно, ако така продължат, Кралев, ще затворим стадионите както в Испания, Германия, Франция, Испания, Италия. Явно когато направиш жест, той не се отчита“, каза Борисов.

Борисов посочи също, че след отварянето на дискотеките положението е същото – мерките отново не се спазват. „Съжалявам, демокрацията е за дисциплинираните“, отбеляза още министър-председателят.

Към 22 юни са регистрирани близо 9 млн. души носители на коронавируса, като има 468 257 души, които са починали в световен мащаб. В Европа – 1 511 801 случая на коронавирус, което е 16,9% от заболелите на територията на ЕС и 174 791 починали –процентът е 37,33%.

Това заяви малко по-късно на брифинг в Министерски съвет здравния министър Кирил Ананиев.

В България общо са 4 114 души, починали 208. имаме 130 нови случая и един нов случай на починал. От 9 юни се отчита значително повишение на дневно регистрираните случаи в страната.

От 27 май до 9 юни среднодневно случаите са 26. За периода от 10 до 23 юни среднодневните случаи са 84. В рамките на два двуседмични периода имаме увеличение от 3,2 пъти, посочи Ананиев. Увеличихме и броя на лабораториите, които изследват гражданите. Открити са 36 лаборатории в различни лечебни и здравни заведения. За първите две седмици се правеха около 1200 проби, сега се правят около 2000 проби. Завишава се интензивността на епидемичния процес и се увеличава разпространяването на коронавируса в страната ни, подчерта Ананиев.

Тревожно е увеличението на заболяванията сред медиците. Техният брой вече е 371, за последното денонощие имаме един смъртен случай и представлява 9.14% от общите случаи. Предприехме мерки за откриване източниците на инфекцията, идентифициране, карантиниране на близките контактни лица. причинителят на заболяването е вирус с неизяснен произход и неизвестна инфекциозност. Няма налични данни за изграждане на ефективен постимунизационен имунитет. COVID-19 представлява сериозна опасност за общественото здраве, добави Ананиев.

Днес внесох в МС проект на решение за удължаване на противоепидемичната обстановка до 15 юли. Ние няма да въведем нови или стари нови мерки от близкото минало. Но има важни мерки за спазване – забрана за влизане в страната и карантиниране на лица от държави с висок риск на заболяването, хигиена на ръцете, дистанция, дезинфекция, маски, шлемове на закрити обществени места, дистанционна форма на работа. Ограничаване събирането на голяма група от хора и провеждането на масови мероприятия, добави още Ананиев.

Доц. Ангел Кунчев от своя страна каза, че все още има отделни клъстъри на заболяването, но има и възникване на нови случаи на отделни места в страна. В момента разпространението е смесено и клъстерно и дифузно.

Няма официална позиция за това, че България е ранно разпуснала мерките. Според него не е проблемът в отпадането на мерки, а в контрола върху тях. Там, където не са спазени, веднага след това, ако е имало носител, се образува нов клъстер на заболяването.

На въпрос за детските градини Ананиев заяви, че там е създадена необходимата организация за дистанция в отделните групи и са дадени инструкции на персонала, които трябва да предприемат мерки да няма струпвания. За сега няма притенителна информация за нещо, което се е случило в детските градини.

За ресторантите се спазва отстояние на не по-малко от метър и половина, Посетителите трябва да са четирима на маса. По лична преценка клиентът може доброволно да си сложи маска, но персоналът задължително трябва да носи маска, шлем или друго предпазно средство.

Доц. Кунчев допълни, че ако разстоянието между хората е малко на различни събирания и те имат интензивен контакт, и не носят лични предпазни средства, има риск. Поради което той подкрепя призива на МОН да бъдат отложени баловете. Защото не става въпрос само за учениците, а за големи групи родственици, които се събира. Рискът не е за децата, а за семействата, каза доц. Кунчев. Той призова доколкото е възможно баловете или да бъдат отлагани или провеждани по начин, по който се спазват мерките.

Предстои разговор с министъра на образованието, след който ще стане ясно дали ще се допълва заповедта за провеждане на баловете, допълни министър Ананиев.

Той заяви също, че има риск и в парламента, където седалките са на 20-30 см. Ще трябва да се проведе разговор с ръководството на НС, което има идеи за форми на участие в заседания и форми на гласуване, за да се избегне този риск, заяви министърът.

Той отново повтори, че не са известни още всички форми на вируса и може да сме с маски и на два-три метра и пак да се появи заразяване.

Доц. Ангел Кунчев уточни, че все още няма научни доказателства, че вирусът е започнал да намалява.

На заседанието на Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев посочи и основните изводи: причинителят е вирус с неизяснен произход и инфекциозност.

„Няма данни за изграден ефективен имунитет. COVID-19 нанася сериозна опасност за обществото – асимптомен вирусоносител може също да е източник на заболяването, а не само заразен. Няма ваксина, нито специфична профилактична мярка“, настоя той.

Той се зарече, че властите няма да налагат нови или стари тежки мерки.

„Ще заложим на тези, които прилагаме и в момента.

Основно:

забрана за влизане в България или карантиниране на лица от определени държави

хигиена

дезинфекция

маски за закрити обществени места

дистанционна работа

ограничаване на събирането на групи хора и масови мероприятия

„Силно ще завишим контрола. Новата най-важна насока – много строг и повсеместен контрол“, подчерта министърът.

Кирил Ананиев каза още, че има аргументи размерът на глобата, която се налага на хората без предпазни маски в градския транспорт, да стане по-поносим.

Наистина има аргументи за по-поносими, но събираеми приходи от глоби, допълни министърът, като направи уговорката, че целта не е да се събират приходи от глоби, а хората да спазват мерките, за да няма разпространение на коронавируса.

Министър Ананиев съобщи, че вчера със столичния кмет Йорданка Фандъкова е била обсъдена темата за евентуалното намаляване на размера на глобата и допълни, че е поел ангажимент този разговор да се състои първо в МС, а след това и в парламентарната комисия по здравеопазване./Вести БГ

Свързани статии