Това ли е бъдещето: момиче изобрети технология за изследване на водата

На пръв поглед, Гиндаджали Рао е обикновено, 13-годишно момиче от Денвър, САЩ.

Но нейната водеща философия е, че всеки, абсолютно всеки има правото да пие чиста вода.

За съжаление обаче това се оказва не основно човешко право, а… привилегия. При това – в 21 век.

Тъй като тийнейджърката не смята това за редно, тя създава устройство, с което лесно можете да разберете дали водата, която пиете е замърсена с олово.

През 2014 година, жителите на Флинт, Мичиган се изправят пред екологична криза – водата, която пият е замърсена с олово. Скандалът е огромен, оказва се, че хората са били систематично тровени чрез питейния си източник.

Именно тези събития вдъхновяват малката Гиндаджали да създаде устройството „Тетида“(от гръцката митология – съпруга на Океан и майка на океанидите).

С помощта на нанотръби, Тетида взима проба от водата, която пиете и я изследва.

Телефонът ви, който е свързан с устройството ви веднага получава данните и отчита дали нивото на оловото във водата е опасно за вашето здраве.

Освен че може да ви покаже дали водата, която пиете е отровна, Тетида събира и база данни, в която след като качите резултатите си, може да бъде съставена карта на местата, където питейната вода е чиста и съответно – къде не може да бъде консумирана.

Гиндаджали Рао е обявена за най-обещаващия млад учен на Америка, печели финансов грант за изобретението си, а самата тя смята, че учените са като супергероите, защото каква все пак е мисията им? Да спасяват хората.

И това е нейната голяма цел./Вести БГ

Свързани статии