Стар приятел на Путин ще вади Васил Божков от ареста

65-годишният шеф на руското разузнаване Сергей Наришкин, приятел от питерския кръг на Владимир Путин, се е нагърбил да спасява от ареста в Абу Даби хазартния бос Васил Божков. Тази бомбастична версия пълзи по родните сайтове след като първо БНТ и БНР съобщиха как руснаци са навестили шефа на „Нове холдинг“ , за да ходатайстват за освобождаването му.

Като източник на версията се посочват източници, близки до разследването срещу Божков, който вече има 11 прокурорски обвинения. За екстрадирането му от Обединените арабски емирства пък вече са изписани 200 страници, което още се превеждат на арабски.

Като аргумент, че Кремъл се е загрижил за Божков пък се ползва огласената от медиите в ОАЕ визита на Наришкин в емирствата. В понеделник шефът на Службата за външно разузнаване на Русия е бил приет от шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Дубай. По-късно руският гост е имал среща и с ген.-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е генерален директор на службата за държавна сигурност на емирството.

Според оперативна информация на нашите служби, Наришкин е повдигнал въпроса за задържането на българския бизнесмен пред своите домакини, твърдят сайтове. Версията се посреща скептично от близки до самия Божков, според които това е опит босът на „Нове холдинг“ да бъде заклеймен и като руски агент, след като бившият му съдружник Цветомир Найденов вече публично го обвини в поръчкови убийства и „над сто изнасилвания“.

Връзката на хазартния бос с Кремъл е нова линия в сюжета около него.

Мажоритарният акционер във ФК „Левски“ и дясна ръка на бизнесмена Васил Божков – Георги Попов стои зад руските опити за освобождаването му от ареста в Абу Даби, развива конспирацията телевизия „Европа“.

Връзките на Георги Попов с руските служби датирали още от времето на социализма. Той е бивш секретен сътрудник на отдел 05 на Управлението за научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на Държавна сигурност. От 1983 г. до 1987 г. е специалист в „ИНКО“, а от края на 1987 г. е на работа в „Кинтекс“ като специалист вносна дирекция.

Вербуван е през юли 1988 г. от майор Йото Йотов за секретен сътрудник под псевдоним „Китин“, а от март 1989 г. е привлечен за оперативен работник на обществени начала. Незабавно е включен в една от най-секретните и под прекия контрол на КГБ програма за заобикаляне на западното ембарго срещу държавите от Източния блок – тази за доставката на ембаргово оборудване в областта на електрониката, военната и специалната техника.

През април 1991 г. Георги Попов е свален от оперативен отчет от Националната разузнавателна служба и преминава в частния сектор.

Разузнавач №1 на Русия Наришкин, нарочен за закрилник на Божков, пък е в черния списък на лицата, които имат забрана да влизат в ЕС, включително в България.

Наришкин е бивш шеф на руския парламент, но преди 4 години пое външното разузнаване на Русия. Смята се за един от най-близките хора на Путин, двамата са израснали в Санкт Петербург и са част от т. нар. „питерски кръг“ на руския президент.

По неофициални данни Наришкин започва кариерата си в края на 70-те години в Първо главно управление на КГБ, което отговаря за външното разузнаване и след това е обособено в отделна служба – СВР.

В началото на 1990-те години работи заедно с Путин в кметството на Санкт Петербург, а след това в правителството на Ленинградска област. През 2004 г. пристига в Москва и веднага е назначен е за зам.- ръководител на икономическото управление, скоро става шеф на администрацията в правителството на Фрадков. Работи и като вицепремиер, докато през 2008 г. не оглавява администрацията на президента Дмитрий Медведев.

Годишният доход на Наришкин е най-внушителен сред останалите шефове на спецслужби – 20 млн. рубли ($319 000).

До момента никога не е изало данни Божков да е особено близък с руските спецслужби.

Соченият за най-богат българин е обвиняем за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Седем обвинения срещу него бяха повдигнати на 29 януари. Още тогава обаче Божков беше извън България.

От прокуратурата съобщиха, че разследват бизнесмена и за убийства, принуди и изнасилвания, както и за участие в организирана престъпна група, действала в страната от 2012 г. досега. По-късно бяха добавени още две обвинения.

Днес стана ясно, че Васил Божков е разследван също за търговия с влияние и незаконно съхранение на антични ценности, съобщи говорителят на гл прокурор Сийка Милева. Така обвиненията срещу него стават 11.

Вчера пък стана ясно, че Националната агенция за приходите е наложила запори върху дялове на поне две компании на Васил Божков, чрез които се държат контролните пакети в „Ню геймс“ (организаторът на „Национална лотария“), „Евробет“ (което притежава конкурентната „Лотария България“ и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството – собственик на самолета на Божков.

Заедно с Васил Божков бе арестуван и основният акционер във ФК „Левски“ Георги Попов. На третия издирван Александър Тумпаров е наложена рекордна парична гаранция в размер на един милион и половина лева, а на летището във Виена бе арестуван и Борис Бекяров, за когото има европейска заповед за арест.

Опит да продаде бизнеса си и потърси закрила от руски олигарси е направил и забегналият в Сърбия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, обяви по-рано родната прокуратура. Банкерът се е свързал с бизнесмена Константин Малофеев, както и с генерала от руското разузнаване Леонид Решетников, като ролята на посредник е изпълнявал председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов, срещу когото пък беше повдигнато обвинение за шпионаж в полза на Кремъл.

Главният прокурор Иван Гешев наскоро директно заяви, че закрилата на Москва е причината Белград упорито да отказва да върне у нас Цветан Василев. Заради това обвинител №1 сезира и евроинституциите.

Съдията Андон Миталов, който разреши на Малинов да отиде в Москва и получи орден от Путин, пък стана първият българин, на когото Вашингтон забрани да влиза в САЩ заради корупция.

Отношенията между България и Русия са доста деликатни в последните месеци. От София бяха изгонени двама дипломати с обвинения за шпионаж, докато в същото време „Булгаргаз“ води мъчителни преговори за сваляне цената на руския газ. Самият Путин публично нахока родните власти, че нарочно бавят строежа на втория ръкав на „Турски поток“, който минава през България, прекръстен като „Балкански поток“./Вестник Марица

Свързани статии