Стамен Янев огласи сензационна новина за България и завода на Volkswagen

Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана. Това мнение изрази Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, в предаването „Бизнес старт“ по bloombergtv.bg.

„В рамките на 17-ата сесия на Българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество проведохме серия от срещи с големи компании и стигнахме до подписването на меморандум за сътрудничество и изпълнение на една сравнително голяма инвестиция в сферата на автомобилостроенето. Говорим за сглобяването на автобуси в България“. „Вероятността за позициониране на този завод е по протежението на автомагистрала „Тракия“. Продължението на магистрала „Хемус“ дава възможност да погледнем към Северозападна България“, поясни още Янев.

По темата за интереса на Китай за инвестиции в секторите на строителство и инфраструктура гостът обясни, че по-реалистичният вариант е китайски компании да се наложат у нас, предоставяйки knowhow. „Разговорите бяха с един от най-големите конгломерати в областта на инфраструктура за изграждането на обекти, например отсечка Русе-Велико Търново, Велико Търново-Габрово, после с магистрала „Марица“ и накрая изграждане на транспортен коридор от Истанбул към Букурещ“. Резултати след посещението на българска официална делегация в Южна Корея „Сътрудничество с Hyundai и завод за производство на батерии за електромобили у нас също са част от приоритетните проекти през 2020 г“.

Стамен Янев обяви, че по изчисления на Българската агенция за инвестиции има ръст на инвестициите през 2019 г. „Сертифицирали сме 31 проекта на стойност около 500 млн. лв. с потенциал за разкриване на нови 4 хил. работни места. Статистическите данни от БНБ са положителни. Говорим за половин милиард повече приток на инвестиции спрямо 2018 г.“, отбеляза той./БЛИЦ

Свързани статии