Спешна новина за абитуриентските балове

„Опасността не е отминала, епидемията все още е факт. Ние трябва да бъдем предпазливи. По ресторанти и молове не е задължително да се ходи, но на училище е. Учениците все пак ще се върнат за изпити по практики, за осъществяването на практики, децата, които не са се обучавали добре през електронните системи, ще доучват през лятото“, това каза министърът на образованието Красимир Вълчев. „Не е в момента целесъобразно да рискуваме с провеждането на балове. Могат да се направят и през юни, юли, дори август – това е празненство и винаги може да се организира“, коментира той.

„Една много голяма част от децата учиха ефективно при дистанционното образование. Те ще завършат класа, но останалите ще доучват или ще повторят годината“, обясни министърът в „Лице в лице“ по bTV. „Всички детски градини отварят по тяхно решение или по решение на общината от 22 май до 1 юни. По-голямата част ще отворят на 22 май. Очакваме средно 50% от децата да тръгнат на детска градина“, каза още той. Учителите по детските градини ще бъдат вкарани в тестова група за коронавируса, стана ясно от думите на Вълчев. При констатация на заразено дете в някоя детска градина всички ще бъдат тествани, без да се затваря цялата градина, ако няма още случаи.

„Държавният зрелостен изпит не може да се каже, че е по-лесен от един приемен изпит в университетите. Има недостиг в педагогическите и инженерни специалности и правим всичко възможно да насърчим приема в тях. Много по-високо е финансирането на един студент по право в Софийския университет, отколкото в други университети“, добави министърът на образованието. „Приемният изпит се запазва за специалност „Медицина“ в СУ“, уточни той./БЛИЦ

Свързани статии