След страшния трус в Турция: 21 загинали, 1030 ранени

Десетки хиляди души в югоизточната ни съседка, прекараха нощта на улицата, след като земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, с дълбочина 6,75 километра, разтърси югоизточните райони на Турция. Природното бедствие беше регистрирано в 20,55 часа в квартал Сивридже в окръг Елязъ. Земетресението беше усетено в Диарбакър, Мардин, Газиантеп, Малатия, Тунджели и много други градове, както и в съседните държави.

Много жителите на област Сивридже, провинция Елязъ след бедствието са напуснали домовете си и са прекарали нощта в парковете и градинките, въпреки минусовите зимни температури. В някои райони са отворени спортни комплекси и конферентни зали за пострадалите, където жителите могат да пренощуват, а също така и да получат храна и напитки.Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че всички ведомства са предприели всички необходими мерки, за да се осигури безопасността на гражданите, след земетресението.

„Нашите институции са предприели всички необходими мерки“, каза Ердоган, добавяйки, че министрите на вътрешните работи, на здравеопазването и на околната среда са изпратени в районите, засегнати от земетресението.

Президентът Ердоган заяви, че Турският Червен полумесец, Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации и всички други институции оказват помощ на гражданите, засегнати от природното бедствие. Ердоган добави че всички ведомства са предприели всички необходими мерки, за да се осигури безопасността на гражданите, след като мощното земетресение от 6,8 по Рихтер удари страната.

„Нашите институции са предприели всички необходими мерки“, каза Ердоган, добавяйки, че министрите на вътрешните работи, на здравеопазването и на околната среда са изпратени в районите, засегнати от земетресението.

Десетки извънредни полети бяха организирани от Истанбул до пострадалия район, тази нощ, като стотици спасители бяха изпратени своевременно в помощ на пострадалите. Десетки конвои от камиони с помощи пристигнаха в района, от четирите края на страната.

Според последна официална информация до 10.30 часа (9.30 българско време) 21 души са загинали в резултат на земетресението, а 1030 души са ранените. 17 от загиналите са в град.

Елязъ, а 4 са от град Малатия. 14 часа след бедствието, трима граждани са извадени живи изпод развалините, но се съобщава за десетки които още се издирват от спасителните екипи. Района на разрушенията е отцепен и се позволява единствено професионални спасителни екипи да провеждат спасителни операции за издирване на живи граждани под развалините.

„Под останките в град Елязъг има повече от 30 души“, заяви министърът на здравеопазването на Турция Фахретин Коджа. Издирвателно-спасителните операции продължават и броят на смъртните случаи може да се увеличи.

Министърът на вътрешните работи Сулейман Сойлу заяви, че ранените са транспортирани в болници и са отворени места за оказване на помощ на пострадалите.

5 сгради в Сивридже и 25 в област Доганьол, провинция Малатия са разрушени, заяви министърът на околната среда и урбанизацията Мурат Курум. Спасители дошли от четирите края на страната се опитват да извадят живи пострадали изпод развалините в района.

От Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщиха, че са регистрирани 224 вторични трусове, като те са варирали между 2,7 и 5,4 по скалата на Рихтер.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента на Република Турция Реджеп Тайъп Ердоган, по повод трагичното бедствие в югоизточна Турция, причинило човешки жертви.

Премиерът Борисов изразява надежда, че навременните и професионални действия на спасителните екипи и медицинските служби ще помогнат за спасяването на хора от засегнатите сгради. Министър-председателят Бойко Борисов пожелава бързо възстановяване на всички пострадали от земетресението./Вестник Марица

Свързани статии