Родителите на първокласничката Александра се върнаха от САЩ, за да учи в Пловдив

„България е незаменима. Върнахме се от САЩ, за да има дъщеря ни истинско детство, да расте свободна и щастлива” – това споделиха пред „Марица“ родителите на първокласничката Александра, която заедно със своята приятелка Силвия Шекерова прекрачи тази сутрин прага на СУ „Св. Седмочисленици” в жк „Тракия”.

Цонка и Станислав Грънчарови са изкарали в Чикаго цели 12 години, били добре устроени, но твърдо решили, че дъщеря им може да получи добро образование и в Пловдив. Разказват, че децата в САЩ буквално са вързани в затворени помещения, пред телевизора, GSM и компютър. Доволни са, че новата учебна година в България започва присъствено, а не онлайн. На въпрос дали не се опасяват, че ще пламне заразата, отвръщат: „Децата ни през цялото лято бяха заедно в детската градина, играеха в парка и са здрави”.

551 ученици влязоха в класните стаи на СУ „Св. Седмочисленици”. Това е третото училище в Пловдив, където е сформирана паралелка за първокласници по педагогика „Монтесори” и според директорката Денка Генчева интересът към тази форма на обучение е голям.

Зам.-кметът Стефан Стоянов напомни, че „Монтесори” вече успешно се прилага в СУ „Св. св. Кирил и Методий” и ОУ „Екзарх Антим I”, а тази година новият модел е въведен в подготвителната паралелка в СУ „Константин Величков” и за първокласниците в СУ „Св. Седмочисленици”.

За първи път група по „Монтесори” е разкрита в ДГ „Малкият принц”, с която детските градини с авангардното обучение в Пловдив станаха седем, обяснява Стоянов. Убеден е, че тази форма е изключително успешна и в бъдеще трябва да се развива.

Далеч преди да бие първият звънец, всички помещения в училището бяха дезинфекцирани, коридорите и класните стаи блестяха от чистота. Отворени са три входа, а коридорите и стълбищата са маркирани така, че учениците да вървят в два отделни потока, без да се смесват.

„Предприели сме всички противоепидемични мерки”, увери амбициозната млада директорка. В СУ „Св. Седмочисленици” се учи в една смяна, но сутринта се влиза в различно време – едни класове в 8 без 20, други – 8 без 15, трети – 8 без 10, за да се започне в 8 часа. Има топла вода и столова за децата.

Един час преди официалното откриване на учебната година дворът на училището беше препълнен от учениците и родителите, макар че тържеството е само за 1, 5 и 8 клас. Учителите бяха отрупани с цветя и едва смогваха да носят огромните букети. За „Covid” Светла Бикова и Севда Пашамова ведро коментираха : „Нищо не може да помрачи днешния празник!”.

Леко притеснени и ококорени, първокласниците бяха строени отпред в четири редици – толкова са и паралелките в училището. „Не изпитвам страхове като знам в какви сигурни ръце ще бъде детето ми”, усмихна се преподавателката по английски език в същото СУ Валентина Кехайова, която тази сутрин също изпрати дъщеричката си Мая в първи клас.

С химн, вдигане на училищното знаме, балони, литнали в небето, молебен, поздравления и водосвет беше открита учебната година. Сред официалните гости на тържеството бяха зам.-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов, кметът на район „Тракия” Костадин Димитров и неговата заместничка Веселина Стоянова.

Малкият Стефчо трепетно прегърна Ключа за знанията, който символична връчи на първокласниците директорката . „Мога да пиша буквите и много искам да се науча да чета”, сподели Стефчо. „15 септември е велик празник, мечтайте, дерзайте и постигайте своите мечти”, напътства децата Денка Генчева.

”Всеки да си остави раничката на столчето и да сяда на килимчето. Ето, аз вече седнах. Аз съм Стоянка Николова, но вкъщи ми казват Таня. Да се запознаем. Вижте ли тази топка? При който я търкулна си казва името – така, както му казват мама и тате. А който се измори, има пухчета, ей там, зад чина, може да поседне за пет минутки” – така започна урока по „Монтесори” Стоянка Николова, която вече 26 години преподава в „Св. Седмочисленици”.

„Мисля, че в този клас ще съм добре, имам познати от детската градина”, весело каза Ани. Децата бяха се събули в коридора и уютно, сякаш са вкъщи, се разположили на килимчето в кръг на първия си урок в чисто нова стая с дъх на дърво./Вестник Марица

Свързани статии