Ресторантьорите решават за протеста в сряда

Собствениците на заведения с последни уточнения преди протеста. Пловдивският бизнес се събира в сряда в ресторант „Даикс“, за да обсъди обща декларация с искания. Желание за участие са заявили над 50 души.

Срещата обаче ще е затворена за медии. В момента голяма част от членовете на регионалната структура на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ е във Велико Търнов, където тече подобна среща на бранша. Бизнесът е решен на крайни мерки – да облепи заведенията с надписи „протест“, да затваря обекти за по един ден и в крайна сметка да се организира за масово недоволство в София.

Исканията са няколко – да се отложи спорната наредба 18 на министерство на финансите и да се спре „административния произвол“ от страна на НАП и полицията. Ние не сме престъпници, за да влизат при нас с качулки, категорични са собственици на заведения в Пловдив. Данъчните пък могат да затворят заведение само заради една нечукната поръчка на касовия апарат.

Представете си – влиза клиент и си поръчва кафе, плаща го, а после се сеща, че иска и сметана, онагледяват ситуацията от бранша. Ако сметаната на стойност 20 стотинки не е отразена на касовия апарат, НАП има правомощия да затвори заведението. А тези 20 стотинки може да не са чукнати по няколко причини – защото сервитьорът се е разсеял, или го е мързяло, или пък иска да си прибере парите в джоба, разсъждават собствениците на ресторанти и кафенета.

Браншът от години се бори да се намали ДДС-то за техния бизнес. Аргументите им са , че в повечето европейски държави ставката върху хранителните продукти е по-ниска, отколкото в България. В Румъния ДДС-то е 5 %, в Гърция е 12 %. /Вестник Марица

Свързани статии