Радост за учениците: Удължават есенната ваканция

Есенната ваканция на учениците вероятно ще се удължи с един ден и ще бъде от 30 октомври до 2 ноември включително. Очаква се МОН да направи корекция в предварително обявения график на учебното време и ваканциите през тази учебна година, според който трябваше да се почива само на 30 октомври, петък, като той се слее с уикенда след това.

Причината за очакваната промяна е датата 1 ноември, за която Съюзът на работодателите в системата на народната просвета е получил тълкувателно решение от МТСП.

Денят на народните будители е в списъка на празниците и почивните дни по чл. 154 от Кодекса на труда. В листата са още 1 януари, 3 март, 1 май, 6 май, 24 май, 6 септември, 22 септември, 24, 25 и 26 декември и великденските празници, които си сменят датите всяка година. За разлика от тях, които са почивни за всички,1 ноември е работен за държавата, но неучебен и неприсъствен за  учениците и екипите на училищата.

От декември 2016 г. по предложение на МС парламентът гласува промяна в Кодекса на труда с цел да се прекрати сливане на празници и отработване след това на дни в съботите. Така според сега действащото законодателство, когато официални празници се падат през уикенда, първият или първите два дни след тях са почивни. Това не касае само Великден, който винаги е в неделя.

Тази нормативна база, отнесена към 1 ноември, който тази година е в неделя, означава, че понеделникът – 2 ноември, трябва да е работен за всички, но неучебен и неприсъствен за ученици и учители.

Ако това бъде потвърдено и с корекция в графика на МОН, учениците ще получат 4 дни есенна ваканция, вместо обявените предварително 3 дни почивка./ Вестник Марица

 

Свързани статии