Работодателите: Няма мотиви за референдум за еврото

Национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България изразяват пълна подкрепа на решението на Народното събрание, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото. Това е записано в декларация на работодателите, изпратена до медиите.

По такъв начин техническите промени в чл. 29 на ЗБНБ, поискани от ЕЦБ в хода на водените преговори, елиминират последната формална юридическа пречка пред влизането в ERM II и Еврозоната, се напомня в декларацията.

Работодателите настояват за преустановяване на спекулациите и насаждането на негативизъм и апокалиптични очаквания сред българите, на които, според бизнеса, е необходимо да бъде предоставяна своевременно достъпна и компетентна информация за следващите стъпки при изпълнение на плана за присъединяване към Еврозоната.

Работодателите възразяват срещу опитите за манипулиране на общественото мнение чрез инициативи за провеждане на лишен според тях от мотиви референдум, несъобразен с Договора за присъединяване към ЕС, който дава съответни права, но и задължава категорично България да възприеме еврото и се присъдени към паричния съюз в съответствие с постигнатата договореност.

Деловите среди са готови да бъдат включени в преговорния процес по присъединяването на страната ни към в ERM II и Еврозоната, за да може бързо и достоверно да достига информацията до всички граждани, които те представляват, се изтъква в декларацията./Новините БГ

Свързани статии