Проф. Ива Христова с важна препоръка как да избегнем COVID-19

Не бих казала, че се ожесточи вирусът през топлото време. Напротив, топлото време все пак би трябвало да е намалило разпространението му, но от другата страна на везните са нашето поведение, разхлабените мерки, свободното ни контактуване и всички отпаднали рестрикции, които наклониха везните на тази страна. Това отбеляза проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Пред БНР тя коментира, че броят на заразените многократно се увеличи последните седмици. По думите й е глобален проблем, че пандемията продължава „масирано да се ускорява“. Тя заяви, че факторите са много.

„На Балканите положението е тежко. Ако при нас са над 11 000 случая, в Румъния са може би четири пъти колкото нашите, в Сърбия може би два пъти. Много случаи има в Косово, Черна гора, Албания. Това е световна тенденция. Репродукционнот число е над единица“, поясни проф. Христова.

Специалистът отрече, че надписване на числа няма. Подчерта, че има огромна маса безсимптомни и няма как да има манипулация.

„Броят на случаите, които се обявяват, това са новозаразени – това не е брой положителни тестове от общия направен брой тестове. На един пациент може да се направят няколко теста. Може на един пациент предварително той да се знае, че е положителен и да си прави втори тест“, обясни проф. Христова.

И подчерта, че е важно да спазваме елементарните противоепидемични мерки, да ограничим контактите си, да избягваме контакти, особено на закрито, с големи групи хора.

„Ново покачване през есента и зимата е неминуемо“, предупреди проф. Христова.

По думите й трябва да променим поведението си за есента, когато се очаква втората вълна. Тя каза, че хората трябва да се научат да се пазят./Новините БГ

Свързани статии