Пандемията връща човечеството шест години назад, стигнахме „критичната кота“

Човешкото развитие е на път да отчете тази година спад за първи път за последните 30 години. Това се казва в доклад на Програмата на ООН за развитие, цитиран от Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Причината за това отстъпление са санитарните, социалните и икономическите последици от пандемията от COVID-19.

В документа се припомня, че светът е преживял много критични ситуации през последните 30 години, по-специално финансовата криза през 2007-2009 г. или епидемията от Ебола в Африка през 2014-2016 г. Всяка една от тези ситуации е засегнала тежко човешкото развитие, но като цяло това не е попречило да има напредък в развитието от една в друга година.

Но сега COVID-19 засяга три области едновременно – здравето, образованието и доходите – и може да промени тази тенденция, се посочва в доклада.

Освен жертвите на пандемията, които вече са 320 000, кризата може индиректно да доведе до смъртта на още 6000 деца на ден от предотвратими причини на смъртта в идните шест месеца. Шест от 10 деца пък не получават образование заради затворените училища по света. А дълбоката рецесия засяга много икономики.

Спадът в човешкото развитие може да е равносилен на заличаването на напредъка, постигнат за последните 6 години.

По-засегнати от тази тенденция ще бъдат страните в развитие, които са по-малко способни да се справят с икономическите и социалните последици от пандемията. Така например 86 процента от децата в началните училища в страните със слабо развитие не учат сега защото нямат средства за дистанционно обучение в сравнение с едва 20 процента от децата от тази група в богатите страни.

Разширяването на достъпа до интернет в страните с ниски и средни доходи ще струва 100 милиарда долара, тоест равно на около 15 процента от приходите, които те ще изгубят тази година.

Средният доход на човек в световен план пък се очаква да спаде тази година с 4 процента, се отбелязва още в документа.

СЗО бие тревога

Световната здравна организация (СЗО) междувременно изрази загриженост относно големия брой нови случаи с коронавирус в бедните страни, докато много от богатите държави започват да вдигнат блокадата.

По данни на организацията през последните 24 часа в света са били регистрирани 106 хиляди нови случая – най-големият брой за денонощие от началото на пандемията.

„Предстои да изминем още много път в тази пандемия“, каза на пресконференция в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. Той изрази „сериозна загриженост“ по повод нарастващия брой случаи в страните, където населението е с ниски и среди доходи.

По думите на Д-р Майк Райън, шеф на спешната програма на СЗО, светът достигна „трагичната кота“ от пет милиона заразени – 5,090,061 към 07:30 часа българско време по данни на института „Джон Хопкинс“./Вестник Марица

Свързани статии