Няколко съвета към работодатели: Не се паникьосвайте и не уволнявайте

NOVINI.BG попита експертът Илияна Йорданова, която вече близо десет години се занимавам с PR, а преди това с журналистика, как трябва да се действа в този период.

От 13 март България е в извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Заразата доведе до множество промени и в други десетки страни и огромни мегаполиси буквално опустяха.

Заедно със здравната криза около коронавируса настъпи и икономическата, която се развива с огромна сила.

„Всичко ни връхлетя много неочаквано. За дни се промениха страшно много неща. Поради това състоянието хората и бизнесите минаха през няколко фази – първо паника, защото никой не знаеше какво се случва, след това паниката се премеси с надежда. В момента има спокойствие. Но очаквам в следващите дни отново да настъпи моментът на паниката заради новините за пика на епидемията. Ако той се случи, се очаква да бъдем залети от отрицателни новини и така отново ще настъпи паниката, но този път разумна паника, защото доста бизнеси са премисли какво се случва“, заяви пред NOVINI.BG Йорданова.

Според нея закриването на бизнеси и съкращенията днес са обаче една от най-големите грешки.

„Всеки един бизнес минава през върхове и спадове, както е и в живота и когато направиш бизнес ти трябва да си готов за това. Дали има вирус или икономическа криз, този капан ще се появи и един работодател трябва да е верен на концепцията си и на името си и на хората си, за да оцелее. Трябва да стискаш зъби и да не се предаваш и тогава имаш предпоставка за един успешен бизнес. Необходимо е да имаш дългогодишен поглед в бъдещето, а да прибягваш до уволнение на служителите си това е предпоставка и да имаш голяма печалба“, заяви тя.

На въпрос как се действа в период на паника, Илияна Йорданова отговори: „Необходимо е бизнесите да търсят съвет и да не действат прибързано. Наблюдава се доверието в PR-а и в този кризисен период ще се докаже необходимостта от него.

Ето и няколко важни съвета, които дава експертът на всички работодатели в този труден период:

Бъдете търпеливи и не бързайте да затваряте бизнесите си, не уволнявайте хората си и ако нямате финанси, потърсете начин, но не действате панически

Борете се за стратегии и как да оцелее. Няма невъзможни неща. Този период ще отмине.

„Смешно е да разчиташ на това държавата да те спаси. Всеки собственик на бизнес трябва да работи активно“, заяви пред NOVINI.BG Илияна Йорданова./Новините БГ

Свързани статии