Нови 21 заразени с COVID-19 у нас, има и още оздравели

Случаите на заразени с коронавирус у нас са 163, от които трима са починали и официално трима са оздравели. Това заяви шефът на Кризисния щаб за борба за коронавирус в България ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА.

Новите случаи в София са 18, а в Бургас има още двама. В Пазарджишка област има един пациент.

Средната възраст на починалите е 74 години.

Припомняме, че на сутринта заразените с COVID-19 у нас бяха 142.

„Само вчера в Италия са загинали над 600 човека за един ден. Само вчера. Искам да уточня, че болестта не поразява само възрастни хора, но при тях смъртността е много по-голяма“, допълни ген. Мутафчийски.

„Великобритания, която беше привърженик на по-леки мерки, вече имат крути мерки за възрастните хора и посещенията на магазини. Ако не се спазват рестрикциите, това ще бъде следващата стъпка“, каза още той.

„В гайтлайните, които дават СЗО и китайските колеги препочъчват да се дава лекарство с антибиотик. Принципът на лечение е като при другите пневмонии“, обясни ген. Мутафичйски.

„Току що получихме дарение от г-н Домусчиев 100 опаковки с по 100 таблетки вътре оригинален препарат. Току що беше доставен“, заяви той пред медиите.

Д-р Кантарджиев обясни, че Националният център изкъсо проследява разпространението и ще разбере от къде е дошла заразата у нас.

„За сега нямаме категорични епидемологични данни, че вносът е от Австрия. Всеки китайците, които се върната след китайската нова година, доброволно и дисциплинирано се самоизолираха. Инфекцията беше разпространена от хора, които лекомислено отидоха на екскурзия на запад и се върнаха болни“, обясни той.

„Има млади хора в тежко състояние. Включително наш колега, който е 25-годишен и няма предходни заболявания. Нито една възрастна група не е пощадена, но по статистика умират възрастните. Това си е сериозно усложнение и не бива лекомислено да се гледа на него“ , каза още той./БЛИЦ

Свързани статии