Математик: В епидемичен взрив сме, ходенето на дискотека носи смърт!

Жестока прогноза за развитието на заразата от COVID-19 изказа днес д-р Лъчезар Томов, доктор на математическите науки, преподавател по информационни технологии и изследовател в Центъра за анализ и управление на рисковете към Нов български университет.

„В момента се намираме във фаза на епидемичен взрив – едновременно увеличаване на процента позитивни и на бройката. В рамките на една-две седмици много рязко ще продължи да се увеличава, ако няма допълнителни действия да се ограничи този ръст“, заяви Томов, цитиран от БНР.

Според него има много сериозен риск за здравната система и за бизнеса. „Риск има. В момента сме във фаза, която не е особено добре контролирана“, категоричен е той. Според него няма нужда да се плашим, но трябва да се действа разумно и да се управлява ситуацията.

„Смелото ходене на дискотека, особено ако сте ученик и после отивате и на училище бих го нарекъл безразсъдно, жестоко и нанасящо смърт – отсече той. – Ако настоящата фаза на ръст продължи и не бъде овладяна, много скоро няма да има легла. Колкото и легла да имаме, трябва да има и лекари за тези легла. Ако една сестра обслужва 40 човека, интензивно болни, това, че те са на легло, интензивно, не им помага“, коментира Лъчезар Томов.

„Влязохме в зоната на риск още към края на септември“, уточни още математикът и допълни: „Ситуация, в която отворихме училища, оставяйки дискотеки отворени, оставяйки работа от вкъщи, при градове като София рано или късно ще доведе до експлозия.“

По думите му РЗИ не разполага с безкраен капацитет, за да хване всеки клъстер в реално време. „В такава фаза не могат да направят добро покритие“, допълни Лъчезар Томов. „При нас не се тества достатъчно бързо, хората ходят, когато състоянието се влоши, а при COVID-19 е от изключително значение да се открие и лекува рано“, подчерта преподавателят и допълни: „Ние ги откриваме късно, защото се тества недостатъчно. Броят открити при нас не е твърде надежден. Виждате как в момента едновременно се вдигат процентът позитивни и броят открити, което е показателно, че не се тества много добре“, изтъкна Томов./Вестник Марица

Свързани статии