Лекари, фелдшер и 4 медсестри с коронавирус в „Спешна помощ“

„Преди две седмици имахме служителка, която бе с потвърден коронавирус. В петък се установи, че тя е положителна и затова всички, които бяха контактни с нея ги изследвахме. После и цялата й смяна. Диагностицираната колежка се е завърнала от Австрия. Сега е добре и е под карантина.

До тук изследваните са 101. От тях има още шестима са установени като носители на вируса. Двама от тях са лекари, има фелдшер и 4 медицински сестри“, това заяви д-р Георги Гелев, който е директор на „Спешна помощ“ в София.

„Две лекарки и двама шофьори сега са в момента във Военномедицинска академия (ВМА) и се чакат тестовете им“, поясни още медикът.

Той обясни, че медиците от Спешна помощ посещават около 250-260 случаите за едно дежурство през деня. За 24 часа имаме около 500 адреса.

„Първият изследван екип е посетил около 600 адреса. От тези 101 човека само 7 не са на работа“, поясни още д-р Гелев.

Той каза още, че вчера тази смяна е била на работа.

Д-р Гелев поясни, че все още не е ясно дали заразата е тръгнала от лекарката, върнала се от Австрия, или е тръгнала от адрес, който медиците са посетили.

„Обадих се на няколко фирми, които продават бързите тестове за коронавирус. Поръчах 1000 теста за всичките ни 940 служители. Всички ще бъдат изследвани с бързите тестове. Разговарям с две болници – ВМа и Софиямед, където да бъдат изследван целият център с PCR тестове“, увери директорът на „Спешна помощ“./Вестник Марица

Свързани статии